Ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας προέκυψε από τις σύντομες διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής», δήλωσε εκ μέρους του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ο Ενρίκο Λέτα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ναπολιτάνο.

«Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε τις επόμενες ενέργειές του», πρόσθεσε.

«Ως γνωστόν, είχαμε προτείνει να συγκροτήσουμε κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της κεντροδεξιάς», συμπλήρωσε ο Λέτα, αναφερόμενος σε όσα είχαν διαμειφθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Νωρίτερα, μέλη της αντιπροσωπείας του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είχε τονίσει ότι «δεν προτίθεται να στηρίξει ούτε κυβέρνηση ψευτο-τεχνοκρατών, ούτε και των κομμάτων που βρίσκονται στο κοινοβούλιο».

«Η πρότασή μας παραμένει μια κυβέρνηση του M5S», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος στην γερουσία, Βίτο Κρίμι.

Το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, η Επιλογή Πολιτών ζήτησε να ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος διαβουλεύσεων, για να εντοπιστούν τα κυριότερα σημεία προγραμματικής σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων και να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα είχαν ταχθεί υπέρ κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κεντροαριστερή συμμαχία.

Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ναπολιτάνο πρόκειται να αποφασίσει αύριο για τις επόμενες κινήσεις του. Πιθανολογείται ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο πρόσωπο εκτός κομματικών μηχανισμών που θα επιλέξει ο ίδιος, ή ότι θα προκρίνει μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Για να μπορέσουν να γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο όμως ο Ναπολιτάνο πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να εκλεγεί το ταχύτερο δυνατόν ο διάδοχός του, που θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην διάλυση της βουλής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από