Η Κύπρος δεν είναι πια πλήρες μέλος της ευρωζώνης, αναφέρει σε σχόλιό του την Τρίτηο αναλυτής της Morgan Stanley, Ντανιέλ Αντονούτσι, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι πιθανότητες οριστικής εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι περίπου 30%.

O αμερικανός αναλυτής της Morgan Stanley αναφέρει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες την Πέμπτη, η Λευκωσία θα χρειαστεί να επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίου για να αποτρέψει την μαζική φυγή των καταθέσεων.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι πρόθυμοι να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη, αν και, ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η Κύπρος στην ουσία δεν είναι πλέον πλήρες μέλος της Ευρωζώνης. Με απλά λόγια, ενώ παραμένει τυπικά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, ένα ευρώ σε μια κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο δεν είναι το ίδιο με ένα ευρώ σε άλλο κράτος – μέλος. Μόνο όταν αρθούν όλοι οι έλεγχοι κεφαλαίων, τότε θα αποκατασταθεί η θέση της Κύπρου ως πλήρους μέλους του ευρώ» εξηγεί ο Ντάνιελ Αντονούτσι.