Το σύνθημα «Ποδήλατα στους δρόμους στα τρένα, στο Μετρό» αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το σήμα κατατεθέν των ποδηλατών της Αθήνας. Έχει συνδεθεί με τoυς αγώνες και τις διεκδικήσεις τους προκειμένου να καταφέρουν να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη.

Το παραπάνω σύνθημα σήμερα, θα σκεφτόταν κανείς πως μπορεί πλέον αντικατασταθεί από ένα άλλο. Κι αυτό διότι το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος επιτρέπουν την επιβίβαση με ποδήλατο όλες τις ημέρες και ώρες. Παραμένει όμως ως κεντρικό «μότο» και λογότυπο στην ιστοσελίδα www.podilates.gr. Ίσως επειδή είναι ακόμη αναγκαίο κάποιος να προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε συνδυασμό με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Το Μετρό πάντως δεν το κάνει σε επαρκή βαθμό.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι η επιβίβαση με ποδήλατο στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό επιτρέπεται όλες τις ημέρες και ώρες. Πολλές φορές φίλοι και γνωστοί όταν με βλέπουν με το «σπαστό» μου ποδήλατο μού λένε:

-Αυτό μπαίνει και στο Mετρό έ;

Και τους απαντάω έκπληκτος:

-Μα πλέον όλα τα ποδήλατα επιτρέπονται στο Μετρό. Όλες τις ώρες και ημέρες.

Σε αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης μερίδιο ευθύνης έχει το ίδιο το ΜΕΤΡΟ αλλά και η Πολιτεία. Όταν το Μάρτιο του 2012 ελήφθη η απόφαση ότι η μεταφορά ποδηλάτου στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ θα επιτρέπεται όλες τις μέρες και ώρες βγήκε απλώς μία ανακοίνωση. Δεν έγινε καμία δυναμική καμπάνια ενημέρωσης. Τέτοια δηλαδή που να πληροφορεί και ταυτόχρονα να παροτρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο σε συνδυασμό με το Μετρό. Δύο μέσα που δεν ρυπαίνουν και δίνουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Αντίθετα, η πληροφόρηση που παρέχεται σήμερα στους πολίτες σχετικά με τη μεταφορά ποδηλάτου στα βαγόνια του Μετρό είναι πιθανόν να δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση. Η ανακοίνωση που ακούγεται συχνά στις αποβάθρες είναι: «Προσοχή παρακαλώ. Σας ενημερώνουμε ότι σε όλους τους χώρους του Μετρό δεν επιτρέπεται η χρήση ποδηλάτων παρά μόνο η μεταφορά τους». Οι υπεύθυνοι του Μετρό έχουν προχωρήσει σ’ αυτή την ανακοίνωση με τη μορφή σύστασης όταν πέρυσι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να κάνουν πετάλι στις αποβάθρες ή στους άλλους χώρους.

Εντούτοις, άλλη ανακοίνωση που να ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι πολίτες μπορούν να επιβιβαστούν με το ποδήλατο όλες τις ημέρες και ώρες δεν υπάρχει.

Πριν από 3 χρόνια τα κόκκινα τρένα της Κοπεγχάγης (λέγονται S-trains και είναι τα αντίστοιχα του δικού μας προαστιακού) επέτρεψαν τη δωρεάν μεταφορά ποδηλάτων. Πώς ενημέρωσαν το κοινό; Όχι δεν έβγαλαν μία «ξερή» ανακοίνωση. Έκαναν μία καμπάνια που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη: τοποθέτησαν ένα ομοίωμα βαγονιού στον πιο πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο της πόλης. Οι ποδηλάτες περνούσαν μέσα απ’ το βαγόνι και άνθρωποι των «S trains» τους έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια, τη στιγμή που ήταν σταματημένοι στο κόκκινο φανάρι. Την ίδια μέρα σε πολλά σημεία της πόλης υπήρχαν αφίσες που πληροφορούσαν ότι πλέον η επιβίβαση με ποδήλατο σ’ αυτά τα τρένα είναι δωρεάν.

Έξυπνη κίνηση αλλά και απλή αν θέλεις να ενημερώσεις αλλά και να προωθήσεις τη χρήση δύο φιλικών μέσων μεταφοράς για το περιβάλλον και την υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν.

Δείτε εδώ την εντυπωσιακή ενημερωτική καμπάνια που έκαναν οι υπεύθυνοι των S-trains στην Κοπεγχάγη πριν από 3 χρόνια

Τι ισχύει για την επιβίβαση με ποδήλατο στα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα

*Η επιβίβαση με ποδήλατο επιτρέπεται στο ΜΕΤΡΟ, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας (δηλαδή από Δευτέρα έως και Κυριακή)

* Επιτρέπονται μέχρι δύο ποδήλατα, εξυπηρετούμενα από την τελευταία θύρα κάθε συρμού – οχήματος.

*Πώς γίνεται η μεταφορά των ποδηλάτων: Η μεταφορά των ποδηλάτων των επιβαινόντων στους συρμούς, γίνεται, είτε πεζή, είτε με τη χρήση των ανελκυστήρων. Απαγορεύεται η μεταφορά ποδηλάτων με τις κυλιόμενες σκάλες. Επιτρέπεται η μεταφορά σπαστών ποδηλάτων.