«Η εντιμότητα γίνεται και πάλι μόδα». Με τη φράση αυτή ο Μπέπε Γκρίλο χαιρέτησε στο twitter την εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του Κινήματος 5 Αστέρων που δημιούργησε το 2009 και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να το κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας. Ο 65χρονος Τζουζέπε Πιέρο Γκρίλο σπούδασε λογιστής, σύντομα όμως έγινε ένας από τους πιο διάσημους κωμικούς της χώρας και άρχισε να ενοχλεί με την πολιτική του σάτιρα τόσο πολύ, ώστε τη δεκαετία του ’90 να μην τον καλεί ποτέ η κρατική τηλεόραση.

Τα τελευταία χρόνια περιόρισε τις κωμικές του εμφανίσεις και έγινε πιο ενεργός πολιτικά, διοργανώνοντας διαδηλώσεις και γράφοντας στο μπλογκ bebbegrillo.it που είναι μεταξύ των δέκα πιο διαβασμένων στον κόσμο. Δημιούργησε το Κίνημα 5 Αστέρων λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τη συνήθη πολιτική και αργότερα υποστηρίζοντας ότι στρέφουν τις πλάτες τους στη λιτότητα της κυβέρνησης Μόντι. Υποσχέθηκε ότι εκείνος θα προκαλέσει σοκ στο πολιτικό σύστημα και, όπως αποδείχθηκε, εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν να τον στηρίξουν, παρότι δεν εμφάνισε συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και δεν απέφυγε τις λαϊκιστικές κορόνες. Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τους υποψηφίους του «ακροαριστερούς» και ο Μπερσάνι σχολίασε ότι «διολισθαίνει στην Ακροδεξιά».

Το 1980 ο Γκρίλο καταδικάσθηκε για φόνο έπειτα από ένα τροχαίο: τρεις συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο που οδηγούσε έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος στις χθεσινές εκλογές, καθώς είχε βάλει όρο οι υποψήφιοι του Κινήματός του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Τρόμαξε τις αγορές όταν δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ και το προσωρινό πάγωμα των τόκων στα κρατικά ομόλογα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ. Προβάλλοντας ως ο πιο αντισυστημικός πολιτικός, ο Γκρίλο απέφυγε τις εμφανίσεις στην τηλεόραση, γύρισε όλη την Ιταλία με ένα φορτηγάκι και έριξε το βάρος του στο Διαδίκτυο. Ετσι μπόρεσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη ετερόκλητων ψηφοφόρων, το χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι δεν πιστεύουν σε κανέναν και σε τίποτα.