Σήμερα στις 4 το απόγευμα αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιταλία, οπότε κλείνουν οι κάλπες της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ασφαλής ένδειξη του συσχετισμού των δυνάμεων που θα προκύψει από τις κάλπες. Αυτές τις δύο εβδομάδες, η Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ένιωσε να απομακρύνεται ο κίνδυνος να μειωθεί ακόμη περισσότερο η δημοσκοπική διαφορά των πέντε μονάδων που τη χώριζε από την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παράλληλα, όμως, είδε το «τσουνάμι τουρ» του Μπέπε Γκρίλο να αποκτά τεράστια δυναμική, η οποία αποτυπώθηκε σαφώς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Οπως σημείωνε η «Κοριέρε ντελα Σέρα», όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, αυτές οι εκλογές είναι του γενοβέζου κωμικού που ζητάει από τους πολιτικούς να «παραδοθούν» και επιμένει σε δημοψήφισμα για το ευρώ. Η Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο, από όπου ακούστηκαν πολλές δηλώσεις για τις ιταλικές εκλογές, έκαναν το λάθος να εστιάσουν την προσοχή τους στον Μπερλουσκόνι και όχι στο ευρωφοβικό μπλοκ που συγκροτούν ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Το ίδιο λάθος έκανε και ο ιταλικός Τύπος αγνοώντας στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου τον Μπέπε Γκρίλο.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. Το φαινόμενο Γκρίλο φαίνεται να ξέφυγε και από την προσοχή του Μπερσάνι. Και αυτή η παράλειψη μάλλον εξηγεί το γεγονός ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς αφιέρωσε την τελευταία επίθεσή του αποκλειστικά στον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων. «Η μάχη τώρα είναι ανάμεσα σε εμάς και στον Γκρίλο», δήλωσε στη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Ρώμη, με την οποία ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του. «Εγώ δεν είμαι δισεκατομμυριούχος, είμαι γιος μηχανικού αυτοκινήτων», έσπευσε να υπενθυμίσει στο εκλογικό σώμα. Ο Γκρίλο σήκωσε αμέσως το γάντι. «Εγώ είμαι δισεκατομμυριούχος; Και αυτός είναι παράσιτο», απάντησε αφήνοντας σαφή αιχμή για τη μακρά κομματική καριέρα του κεντροαριστερού αντιπάλου του. Την τελευταία πινελιά στο κάδρο του πολιτικού πολιτισμού που χαρακτήρισε την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου έβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αφού εξαπέλυσε επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης που δεν είναι της αρεσκείας του, ο Καβαλιέρε προέβη σε μία από εκείνες τις δηλώσεις που χαρακτηρίζουν το ύφος του: «Εγώ είμαι ένας χαρούμενος τύπος, μου αρέσει να περιβάλλομαι από ωραίες γυναίκες αντί για πολιτικούς της αντιπολίτευσης που έχουν πιτυρίδα, βρωμάει η ανάσα τους, ιδρώνουν και δεν πλένονται».

Και ο Μάριο Μόντι πού βρίσκεται σε όλα αυτά; Ηδη ο απερχόμενος Πρωθυπουργός θεωρείται ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Το όνομά του φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για να δώσει ώθηση στον συνασπισμό των κεντρώων κομμάτων που τον υποστήριξε. Ο Μόντι έστειλε το τελευταίο μήνυμά του προς τους καθολικούς και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους από το εκλογικό τμήμα στο Μιλάνο, όπου εμφανίστηκε μαζί με τα εγγόνια του.

Η FEMEN. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, είδε να πραγματοποιείται η επιθυμία του να περιβάλλεται από γυναίκες. Στο εκλογικό τμήμα στο Μιλάνο, όπου προσήλθε για να ψηφίσει, επιχείρησαν να εισβάλουν μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen όπως συνηθίζουν να διαμαρτύρονται –με ακάλυπτα τα στήθη τους και συνθήματα γραμμένα με μαύρη μπογιά στα σώματά τους. Η αστυνομική φρουρά, όμως, ενεργοποιήθηκε για να εμποδίσει την επαφή ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και στα μέλη της οργάνωσης. Το οξύ κλίμα της προεκλογικής περιόδου και η κρισιμότητα των εκλογών δεν φαίνεται, πάντως, να ενεργοποίησε ιδιαίτερα εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή έως χθες το βράδυ στις 7 ήταν μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2008.