Με συγκίνηση, παρατεταμένα χειροκροτήματα και πολλά δάκρυα, από πιστούς, επισκόπους και καρδιναλίους, ξεκίνησε χθες ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τον αποχαιρετισμό προς το ποίμνιό του. «Αποφάσισα να αποχωρήσω εν πλήρει ελευθερία, για το καλό της Εκκλησίας», είπε στους 8.000 και πλέον πιστούς που συγκεντρώθηκαν για την εβδομαδιαία ακρόασή του, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τον κεραυνό εν αιθρία –την αιφνίδια ανακοίνωσή του πως θα παραιτηθεί του αξιώματός του στις 28 Φεβρουαρίου. Λίγες ώρες αργότερα, σημαίνοντας την αρχή της Σαρακοστής, τέλεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την τελευταία δημόσια λειτουργία του.

«Σας ευχαριστώ. Τώρα, ας επιστρέψουμε στην προσευχή», είπε κάποια στιγμή ο 85χρονος Ποντίφικας, βάζοντας τέλος στα ατελείωτα χειροκροτήματα που έκαναν να υγρανθούν και τα δικά του μάτια. Αιφνιδιάζοντας, οι επίσκοποι αφαίρεσαν τις μίτρες τους σε ένδειξη σεβασμού. Ενας από τους ιερείς στην Αγία Τράπεζα, πάνω ακριβώς από το μνήμα του Αγίου Πέτρου σύμφωνα με την παράδοση, σκούπιζε με μαντίλι τα δάκρυά του.

Με εμφανή τα σημάδια της ηλικίας και της καταπόνησης πάνω του, ο Βενέδικτος θέλησε να καθησυχάσει το ποίμνιό του για την απόφαση που πήρε να γίνει ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτείται. Είπε στους πιστούς πως «έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της πράξης του». Τον στηρίζει όμως η «βεβαιότητα πως η Εκκλησία ανήκει στον Θεό, που δεν θα σταματήσει ποτέ να την καθοδηγεί και να νοιάζεται για αυτήν… Συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα, για την Εκκλησία και για τον επόμενο Πάπα», δήλωσε αναφέροντας για πρώτη φορά τις δύο τελευταίες αυτές λέξεις.

Ενα τεράστιο πανό που έγραφε «Grazie Sentita» («Ευχαριστούμε την Αγιότητά του») ξεχώριζε στο πίσω μέρος της αίθουσας ακροάσεων του Βατικανού. Η ατμόσφαιρα ήταν γλυκόπικρη. Μια σχολική χορωδία τού αφιέρωσε έναν από τους αγαπημένους του ύμνους στα γερμανικά. «Μας χάρισε οκτώ υπέροχα χρόνια», έλεγε μια πιστή. Κανένα σκάνδαλο, καμία σκιά, καμία κριτική δεν είχαν χώρο στην κατάμεστη αίθουσα.

Και το ίδιο ακριβώς συνέβη λίγο αργότερα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου –όπου μεταφέρθηκε εκτάκτως η δημόσια λειτουργία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για μια (σαφώς μικρότερη) εκκλησία της Ρώμης. Και έτσι ακόμα, ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν απέξω. «Viva il Papa!», φώναζαν οι πιστοί την ώρα που ο Βενέδικτος κατέβαινε από την Αγία Τράπεζα.

Το Βατικανό ανακοίνωσε χθες πως το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα συνέλθει 15 μέχρι 20 ημέρες το αργότερο από την ημέρα της παραίτησής του. Αποκάλυψε επίσης πως την ημέρα εκείνη, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πάπας θα παραστεί σε πρωινή αποχαιρετιστήρια τελετή με τους καρδιναλίους του κι έπειτα, στις 5 το απόγευμα, τρεις ώρες προτού περάσει επισήμως στη σύνταξη, θα πετάξει με ελικόπτερο για την παπική θερινή κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο. Το Βατικανό επιμένει πως δεν θα διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην εκλογή του διαδόχου του.

Πληροφορίες πάντως θέλουν κάποιους καρδιναλίους να έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές, διαπραγματεύσεις και μαζί τις απαραίτητες μηχανορραφίες (οι ασεβείς Ιταλοί τις χαρακτηρίζουν «totopapa», κάτι σαν… «λοττοπάπα») ήδη από το 2010, όταν ο Βενέδικτος είχε πει σε γερμανό δημοσιογράφο πως δεν απέκλειε την παραίτηση, αν έφτανε κάποια στιγμή να νιώθει σωματικά και πνευματικά ανήμπορος να συνεχίσει.

O «αντάρτης» του Βατικανού

Εκκληση προς τους καρδιναλίους του Βατικανού να βάλουν τέλος στη μυστικοπάθεια και να ρωτήσουν τους απλούς πιστούς τι Πάπα θέλουν εφεξής απηύθυνε χθες ο αυστριακός αιδεσιμότατος Χέλμουτ Σούλερ, γνωστός «αντάρτης» στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας