Ενα θέμα που περιβάλλεται περισσότερο από μύθους παρά από αλήθειες όσον αφορά την υγεία, αυτό είναι το σεξ.

Από τη σημασία που έχει για τις γυναίκες το μέγεθος του πέους έως το ότι οι άνδρες είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πέσουν στο κρεβάτι με όποια τους «γυαλίσει», μοιάζει σαν να μην υπάρχει παράμετρος του σεξ που να μη συνοδεύεται από τουλάχιστον μία λανθασμένη πεποίθηση.

Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο ιδρυτής του Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας στο ΑΠΘ, και η υπεύθυνή του Εύη Κυράνα, ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος, ξεδιαλύνουν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους.

Το μέγεθος μετράει για τη γυναίκα. Το μέγεθος του πέους αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς άνδρες, που είναι εντελώς πεπεισμένοι ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις γυναίκες. Ωστόσο, σε πρόσφατη μελέτη, μόλις 21% των γυναικών που ερωτήθηκαν είπε πως το μήκος του πέους είναι «σημαντικό» και μόνο 1% απάντησε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό». Οσον αφορά το πάχος του πέους, μόλις 32% των γυναικών είπαν πως είναι σημαντικό. Η αγωνία των ανδρών πηγάζει από τις λανθασμένες απόψεις που έχουν (και) για το ποιο ακριβώς είναι το φυσιολογικό μέγεθος. Το μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 11 έως 15 εκ. (ο μέσος όρος είναι τα 13 εκ.), ενώ παθολογικό είναι το μήκος κάτω από τα 7 εκατοστά, δεδομένου ότι, αντίστοιχα, το μήκος του κόλπου είναι περίπου 7 εκατοστά.

Το πορνό χαλάει τη σχέση. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η μικρή ή μέτρια σε συχνότητα χρήση πορνογραφικού υλικού έχει θετικές επιδράσεις στη σχέση του ζευγαριού, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ποιότητα του σεξ καθώς και την εγγύτητα στο ζευγάρι. Επιπλέον, η ήπια ή μέτρια χρήση της πορνογραφίας φαίνεται πως συσχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν μάλιστα το ζευγάρι βλέπει από κοινού πορνό, ακόμα καλύτερα: μελέτη έδειξε πως σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνεται καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και μεγαλύτερη αφοσίωση στη σχέση, σε σύγκριση με όσους βλέπουν πορνό πάντοτε μόνοι τους. Ως φαίνεται, τα όποια προβλήματα εγείρονται με τις καταχρήσεις.

Το σεξ τελειώνει στα 60. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι εφόσον κάποιος ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα, έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα. Η πιο πρόσφατη από αυτές διεξήχθη στην Ισπανία, σε άτομα άνω των 65 και έδειξε ότι 63% των ανδρών και 37,4% των γυναικών είχαν ενεργό σεξουαλική ζωή.

Tα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στους άνδρες. Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Απλώς, στον άνδρα τα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ., αδυναμία στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση) δεν κρύβονται εύκολα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, 40%-50% των γυναικών και 20%-30% των ανδρών αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία έντονη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η επιλογή συντρόφου στηρίζεται στις επιδόσεις στο σεξ. Πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι οι επιδόσεις τους στο κρεβάτι αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για να τους προτιμήσει μία γυναίκα. Ωστόσο, η εξελικτική ψυχολογία έχει δείξει ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται για εκείνους στους οποίους διακρίνουν χαρακτηριστικά που οι ίδιες αξιολογούν ως σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών τους!

Οι άνδρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ. Αυτό ούτε ισχύει ούτε είναι δυνατόν να ισχύει, διότι άνθρωποι είναι κι αυτοί και έτσι υπεισέρχονται παράγοντες που μπορεί κάλλιστα να διαταράξουν τη στύση τους – από την κούραση και την κακή ψυχολογική κατάσταση έως το ότι απλώς δεν θέλουν να κάνουν έρωτα. Αυτός καθαυτός ο μύθος επίσης μπορεί να πλήξει τη στυτική λειτουργία: πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άνδρες που πιστεύουν ότι «πρέπει» πάντοτε να είναι έτοιμοι, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης προβλημάτων στύσης, σε σύγκριση με όσους δεν μοιράζονταν αυτή την πεποίθηση.

Η ομοφυλοφιλία είναι παθολογική συμπεριφορά. Από το 1974, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έχει πάψει να χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή, ενώ το δικαίωμα να απολαμβάνει κάποιος τις σεξουαλικές σχέσεις του έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλες οι κοινωνίες οφείλουν να διασφαλίζουν ένα περιβάλλον που σέβεται και προστατεύει τη σεξουαλικότητα κάθε ανθρώπου.

Η σεξουαλική πράξη πρέπει να διαρκεί 30 λεπτά. Η διάρκεια είναι καθαρά ατομική υπόθεση και δεν έχει κανόνες. Τρεις χωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» έδειξαν ότι ο μέσος χρόνος εκσπερμάτισης είναι 5,4 λεπτά στην Ευρώπη και 7,3 λεπτά στις ΗΠΑ , ενώ για όσους έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) πρόωρη εκσπερμάτωση είναι 1,8 λεπτά ή λιγότερο. Ωστόσο, υπήρχαν άνδρες που μπορούσαν να έχουν διάρκεια έως 25 λεπτά, αλλά ισχυρίζονταν πως είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση!

Ο άνδρας πρέπει πάντοτε να φέρνει τη γυναίκα σε οργασμό. Ο άνδρας μπορεί μέσω σεξουαλικών πρακτικών να συμβάλει στην ευχαρίστηση της γυναίκας, αλλά δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης –σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ίδια. Η επίμονη προσπάθεια επίτευξης οργασμού και η επικέντρωση σε αυτόν μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση των δυο συντρόφων, ακόμη και να καταστρέψει τη σεξουαλική σχέση.

Το σεξ είναι καθημερινό για τα περισσότερα ζευγάρια. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πως τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα, αν και περίπου τα μισά θα ήθελαν να κάνουν πιο συχνά, αλλά δεν προλαβαίνουν.