Στον στρατό των οπαδών που έδωσε το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ αναζητούνται, ακόμη μία φορά, οι ευθύνες για τη βία που σημάδεψε το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Παρότι για κάθε ομάδα είχαν διατεθεί 900 προσκλήσεις-εισιτήρια, γεγονός που καθιστά εύκολο τον εντοπισμό των υπαιτίων των σοβαρών επεισοδίων, όλα δείχνουν ότι ακόμη μία φορά θα μείνουν ατιμώρητοι. Και όμως, η εφαρμογή του νόμου για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα θα αρκούσε για να αποτραπούν ανάλογα έκτροπα.
Τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος χθες το πρωί συγκάλεσε σύσκεψη στην Κατεχάκη ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις κατ' αρχήν για την εικόνα που παρουσίασε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ηδη, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου ετέθη σε διαθεσιμότητα ο ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού και της εφαρμογής των μέτρων τάξης στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού. Παράλληλα, διατάχθηκε ΕΔΕ εις βάρος 24 αξιωματικών που είχαν την επιμέρους ευθύνη για τα μέτρα.
Η στάση της Αστυνομίας ως προς τα μέτρα πρόληψης και τη διεξαγωγή ελέγχων αλλά και αργότερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα και την εκκένωση του γηπέδου με απόφαση των διαιτητών, δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή. Και όμως, ακόμη και παίκτες τραυματίστηκαν ελαφρά από φωτοβολίδες, ενώ τα καθίσματα του γηπέδου, ακόμη μία φορά, χρησιμοποιήθηκαν ως... πυρομαχικά μεταξύ των εξαγριωμένων χούλιγκαν.
Χθες το πρωί στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Δένδιας, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ανώτατοι αξιωματικοί, αποκλειστικό θέμα ήταν τα επεισόδια.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πάταξη της βίας και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές που είδε το πανελλήνιο, μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης. Σκηνές με τις οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όχι μόνο αμαυρώνεται το αθλητικό ιδεώδες, αλλά και τραυματίζεται η διεθνής εικόνα της χώρας».
ΙΔΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.  Ωστόσο, αυτές οι διαπιστώσεις είναι οι ίδιες κάθε φορά που εκδηλώνονται επεισόδια σε αθλητικό χώρο. Οπως επισημαίνεται, θα αρκούσε απλώς η εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό και προβλέπει μία σειρά από μέτρα, τα οποία στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη των επεισοδίων. Σε αυτή τη λογική, εντάσσεται η πρόβλεψη του ονομαστικού εισιτηρίου ώστε να είναι δυνατόν να εντοπισθεί ο «φίλαθλος» που θα προκαλέσει επεισόδια. Προς την ίδια κατεύθυνση, προβλέπεται να χρησιμοποιούνται κάμερες για τον εντοπισμό όσων παίρνουν μέρος σε έκτροπα. Μάλιστα, ονόματα χούλιγκαν είχε δώσει στο παρελθόν ο Ντέμης Νικολαΐδης από τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα εναντίον του. Τότε, ο κ. Νικολαΐδης είχε αναγνωρίσει από την τηλεοπτική μετάδοση πρωταγωνιστές επεισοδίων που είχαν γίνει στο Περιστέρι σε παιχνίδι με τον Ατρόμητο.
Στον τελικό της Κυριακής που είχε χαρακτηρισθεί παιχνίδι «υψηλής επικινδυνότητας» για την εκδήλωση επεισοδίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων, οι δύο ΚΑΕ όφειλαν να διαθέσουν τα εισιτήρια-προσκλήσεις τηρώντας παράλληλα ονομαστικό κατάλογο με τα στοιχεία εκείνων που τα πήραν. Είναι ερώτημα, λοιπόν, αν αυτός ο κατάλογος υπάρχει, αν έχει δοθεί στην Αστυνομία και πώς θα αξιοποιηθεί για την προσωποποίηση των ευθυνών όσων πρωτοστάτησαν στα έκτροπα στο Ελληνικό. Κατά τον ισχύοντα αλλά μη εφαρμοζόμενο στην πράξη νόμο, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν σύστημα ηλεκτρονικών εισιτηρίων και να δημιουργήσουν βάση δεδομένων με τους φιλάθλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, στο προχθεσινό παιχνίδι οι διαπιστεύσεις αλλά κυρίως οι προσκλήσεις που μοιράστηκαν είχαν τυπωθεί απλώς σε χαρτί Α4 και ήταν πανεύκολο να πλαστογραφηθούν, κάτι που όπως εκτιμάται έγινε και έτσι κανείς τελικά δεν ξέρει ποιος μπήκε στο γήπεδο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από