Σε μια δήλωση – σοκ προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), είπε – μεταξύ των άλλων – ότι «μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη»!

Σχολιάζοντας το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Μέργου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποια σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.

Παρουσιάζοντας διαφάνειες σχετικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομίας με βάση τη μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Μέργος ανέφερε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ, ωστόσο ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι ακόμη μακρύς», φέρνοντας ως παράδειγμα και τους κατώτατους μισθούς στις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Προσέθεσε δε, ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης, δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή.

Αναφερόμενος στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα, χαρακτήρισε λάθος το να επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην τεχνολογία και στην καινοτομία.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Σχολιάζοντας το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Μέργου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποια σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».