Το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου αναμένεται να σπάσουν οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2013. Και ο αριθμός αυτός «λόγω της δυναμικής της ρωσικής τουριστικής αγοράς» μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερος, εάν η χώρα μας δεν ανήκε στη «ζώνη» Σένγκεν. Αυτό τονίστηκε στο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή 48 εκ των κορυφαίων tour operators της Ρωσίας.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρόεδρός του Γιώργος Τσακίρης, ανακοίνωσε, ότι μέσα στο 2012 τη χώρα μας επισκέφθηκαν συνολικά 875.000 Ρώσοι τουρίστες, πραγματοποιώντας 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις (μέσος όρος παραμονής 11 νύχτες). Επίσης, η δαπάνη ανά Ρώσο επισκέπτη ήταν 1.085 ευρώ (ανά ταξίδι), ενώ η ημερήσια δαπάνη ανήλθε, κατά μέσο όρο, στα 98 ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά πράγματα για τη ρωσική αγορά, αλλά θα πρέπει να κάνει κι άλλα», τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου των Ρώσων Tour Operators-ΑTOR, Μάγια Λουμίντζε, η οποία στην τοποθέτησή της διερωτήθηκε εάν η Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει τις βίζες πολλαπλών εισόδων στη χώρα, ώστε οι Ρώσοι να επισκέπτονται την Ελλάδα και το χειμώνα και παράλληλα εάν η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία «θα ενισχυθούν με προσωπικό» για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν το αυξημένο ενδιαφέρον. Το σύνολο σχεδόν άλλωστε των Ρώσων tour operators ζήτησε να έχει άμεση και απευθείας πρόσβαση στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και στα προξενεία και όχι μέσω των 16 ιδιωτικών visa centers, γεγονός που επιβαρύνει την κάθε θεώρηση με το ποσό των 15-20 ευρώ.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη

Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική που έχει η ρωσική τουριστική αγορά με κατεύθυνση την Ελλάδα, αναφέροντας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη διεύρυνση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «όποιος θα αγοράζει κατοικία στην Ελλάδα, θα εξασφαλίζει αυτόματα και άδεια παραμονής».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών

Για το θέμα της βίζας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας των χορηγήσεων εντός 48 ωρών, καθώς και η κάλυψη μέσω των ιδιωτικών visa centers συνολικά 16 ρωσικών πόλεων. Για το ζήτημα της απευθείας πρόσβασης επιφυλάχθηκε να απαντήσει εντός τριών εβδομάδων στο αίτημά των ρώσων τουριστικών πρακτόρων, αφού πρώτα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Επίσης, για ειδικές κατηγορίες ταξιδιωτών (επενδυτές, καλλιτέχνες κ.λ.π.) τόνισε ότι έχουν θεσπιστεί και χορηγούνται πλέον βίζες πολλαπλών εισόδων μεγάλης διάρκειας (έως 5 χρόνια), ενώ θα εξεταστεί η αύξηση των δικαιούχων με την προσθήκη και νέων κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υφυπουργός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 που θα αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προωθηθεί η πλήρης απελευθέρωση των διαβατηρίων για τους Ρώσους πολίτες.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Ευγένι Πισαρέβσκι, αφού έκανε διαίτερη αναφορά στις τιμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος περιμένουμε καλύτερες τιμές από τους Ελληνες», αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» της χώρας του, σε σχέση με το αίτημά της προς την Ε.Ε να καταργηθούν οι βίζες ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

«Περισσότερα ταξίδια»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Ταξιδίων Γιούρι Μπαρζίκιν, ανέφερε ότι το 2012 η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία προς τα Αραβικά Εμιράτα ήταν 30%, προς την Αίγυπτο 35% και προς την Ισπανία 30%, ενώ την Τουρκία επισκέφθηκαν περίπου 2,5 εκατ. Ρώσοι. «Ενα σημαντικό ποσοστό Ρώσων τουριστών ενδιαφέρεται για επισκέψεις μέσα στο χειμώνα σε πρωτεύουσες όπως είναι το Ελσίνκι, το Οσλο, η Στοκχόλμη, όπου παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες βρίσκουν κι άλλα ενδιαφέροντα», είπε ο και πρόσθεσε: «Στην Αθήνα δεν έρχονται και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να την ανακαλύψουν. Θα πρέπει να τους πούμε ότι υπάρχουν, ιαματικές πηγές και χιόνι κοντά στην Αθήνα. Όμως, για να έρθουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν βίζα πολλαπλών εισόδων και οι τιμές των ξενοδοχείων να είναι ελκυστικές».

Λιγότερα λεφτά ξόδεψαν οι τουρίστες το 2012

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν το Σάββατο στη 2η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το 2012 οι δαπάνες των ξένων τουριστών ανήλθαν στα 10,024 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το 2011. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7% και οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών (ανήλθαν σε 141 εκατ.), ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 15,5 εκατ., σημειώνοντας πτώση 6% συγκριτικά με το 2011.