Στάση αναμονής, με τα τρακτέρ παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, τηρούν οι αγρότες ώσπου να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ταυτόχρονα, μετρούν δυνάμεις, αφού ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Ηδη από χθες, πάντως, η κυβέρνηση έδειξε στους θεσσαλούς αγρότες ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μπλόκα που θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο: τα τρακτέρ που πλησίαζαν στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας σταμάτησαν μπροστά στο μπλόκο που είχαν στήσει διμοιρίες των ΜΑΤ, που δεν επέτρεψαν στους αγρότες να τα παρατάξουν κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος των συναντήσεων των εκπροσώπων των αγροτών άνοιξε χθες. Η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρών ζητημάτων που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, τη δαπάνη των καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, καθώς και την ανάγκη στήριξης των αγροτών αναφορικά με τους φόρους. «Ολα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η δέσμευση –όχι η υπόσχεση –είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις», είπε ο κ. Κουβέλης.

Εκτός από τους θεσσαλούς αγρότες, όμως, που υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην πρώτη είσοδο της Λάρισας (για όσους κατευθύνονται εκεί από την Αθήνα), πρόβα κινητοποιήσεων έκαναν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ και μηχανήματα σε οδικούς κόμβους, χωρίς ωστόσο να διακόψουν την κυκλοφορία. Αγρότες στη Βέροια, στις Σέρρες και στη Δράμα κρατούν στάση αναμονής καθώς, όπως λένε, περιμένουν τα αποτελέσματα των επαφών που έχουν εκπρόσωποί τους στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραλύσουν το οδικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ. Στην Ημαθία αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, και για τις οφειλές των βιομηχανιών που αγόρασαν την εφετινή παραγωγή ροδακίνων.

Στον Νομό Σερρών αγρότες παρέταξαν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών Μαυροθάλασσα και Μύρκινο, δηλώνοντας έτοιμοι να συμμετάσχουν δυναμικά σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Σερρών Κώστα Ξενιτίδη, ο οποίος συμμετείχε στην κυριακάτικη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στον Πλαταμώνα Πιερίας, οι σερραίοι αγρότες περιμένουν τα αποτελέσματα των διήμερων συναντήσεων που θα έχουν στην Αθήνα εκπρόσωποί τους με πολιτικούς αρχηγούς. Εξάλλου σήμερα αγρότες των ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων του Νομού Σερρών πρόκειται να συναντηθούν στο δημοτικό διαμέρισμα Μητρουσίου του Δήμου Σερρών, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται στις Σέρρες συνάντηση όλων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής. Τέλος, στη Δράμα αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της Μαυρολεύκης, χωρίς ωστόσο να διακόψουν την κυκλοφορία.