Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα οποία καταγράφονται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι «με την αποδέσμευση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εντονότερη και αποφασιστικότερη επιδίωξη, και τελικά επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της οριστικής εξόδου της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της».

Την ίδια στιγμή σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία διοργανώθηκε από το ΙΟΒΕ και το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ που πρόσκειται στο κυβερνητικό Χριαστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, αναζητήθηκαν από έλληνες και γερμανούς ομιλητές τα πεδία στα οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ενα από τα πεδία αυτά είναι και ο τουρισμός, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank επισημαίνεται ότι έχει ήδη σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου στροφή προς το θετικότερο του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο (με εισροή κεφαλαίων και από το εξωτερικό), καθώς και στην αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται ήδη στο 10,45%.

Αναφερόμενο το Δελτίο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων τονίζει ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών κεφαλαίου, καθώς και η αποκατάσταση της ικανοποιητικής λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας με την ανακεφαλαιοποίησή του καθιστούν ήδη απολύτως εφικτή όχι μόνο την υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την επανεκκίνηση των έργων και των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ουσιαστικά είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2012.

Εκδήλωση για την ανάπτυξη. Στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο καθηγητής Πλούταρχος Σακελλάρης, ανέφερε ως βασικούς παράγοντες για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη την επανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενεργή επανακατάρτιση των ανέργων.Ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, ανέφερε ότι o τουρισμός μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Εurobank, ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, επισήμανε ότι η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία δεν θα αρθεί από τις τράπεζες αλλά από την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος είπε ότι τα κεφάλαια που θα κληθούν να επενδύσουν οι ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν τα αποκρατικοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία θα ανέλθουν σε 26,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 18 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, 8 δισ. για την αξιοποίηση των υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) και 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα αποκρατικοποιηθούν.