Και μια που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τώρα που η αλήθεια πρόκειται να λάμψει και η χαραυγή μιας νέας εποχής προβάλλει για τον ελληνισμό και τον κόσμο όλο, δεν πρέπει η κυρία Λαγκάρντ να τη βγάλει αβρόχοις ποσί. Διότι είναι μάλλον προφανές πως πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται η προσπάθεια ορισμένων παραγόντων της δημόσιας ζωής μας να καλύψουν τις δικές της ευθύνες. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απώλεια τόσων πρωτοτύπων, λες και είναι κώδικες παπύρων που τους χώνεις στην άμμο για να τους βρουν αιώνες αργότερα οι αρχαιολόγοι; Πώς να μην υποκλιθείς μπροστά στον κόπο του κ. Διώτη ο οποίος, ενώ μέχρι να πιάσει στα χέρια του το επίμαχο στικάκι δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του είδους, προκειμένου να το αντιγράψει αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην ιλιγγιώδη τεχνολογική πρόοδο του 21ου αιώνα;

Πόσες τιτάνιες προσπάθειες πρέπει να κατέβαλε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να αντισταθεί στον πειρασμό να δει τα ονόματα της λίστας; Πώς να μη θαυμάσεις τον ατσάλινο χαρακτήρα του κ. Βενιζέλου, ο οποίος την κρατούσε τόσους μήνες στο συρτάρι του και αναγκάστηκε να την πάρει μαζί του φεύγοντας από το υπουργείο; Πόσα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος προκειμένου να σώσει την αξιοπιστία της χώρας; Και πώς να μη σκεφτείς πως όλα αυτά έγιναν γιατί η Ελλάδα είναι ευνομούμενη χώρα και προκειμένου να μη γίνει χρήση ενός ρυπαρού προϊόντος υποκλοπής όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να λογοδοτήσουν μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να τηρήσουν τον νόμο; Στοιχειώδες, αγαπητέ Ουότσον.

Οχι μόνο να τηρήσουν τον νόμο αλλά και να καλύψουν τις πομπές της κομψής Γαλλίδας με το τσιμπημένο χαμόγελο, η οποία παγίδευσε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στις ανομίες της. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω όσους διατυμπανίζουν δημόσια τις επιτυχίες της γερμανικής ή της ισπανικής Εφορίας, οι οποίες πέτυχαν να εισπράξουν μερικά εκατομμύρια μεν χρησιμοποιώντας τη λίστα, τραυμάτισαν όμως καίρια το αίσθημα του δικαίου και την ηθική. Οι δικοί μας τουλάχιστον απέδειξαν πως οι Ελληνες δεν παίζουν με τα δίκαια και τις ηθικές. Είμαι βέβαιος μάλιστα πως αν δεν μας κρατούσε με τα ψωροδισεκατομμύρια και τα Μνημόνια του κεφαλιού της εμείς πρώτοι θα βγαίναμε να αποκαλύψουμε την συνωμοσία που εξυφαίνεται.

Αυτό το προφίλ παραδείσιου πτηνού που επιδεικνύει στις τηλεοράσεις προσωπικά μου φαίνεται πολύ ύποπτο. Διότι όλη αυτή η ιστορία με τις λίστες που μοίραζε γενναιόδωρα σε όποιον υπουργό έπεφτε στον δρόμο της σύντομα θα αποδειχθεί σχέδιο σκοτεινών κέντρων. Και μη σας περάσει απ’ το μυαλό ότι όλα αυτά τα λέω επειδή δεν με περιέλαβε στη λίστα της. Ούτε εμένα ούτε κανέναν θείο, που δεν ήξερα μέχρι προχθές πως όταν πέθανε άφησε καμιά πεντακοσαριά χιλιάδες στην HSBC. Διότι εγώ δεν διαθέτω το ψυχικό σθένος του κ. Παπακωνσταντίνου.

Κι επειδή δεν είχα τι να κάνω, τη διάβασα δυο και τρεις φορές τη λίστα όταν δημοσιεύθηκε, μπας και βρω κάποιον κρυμμένο θησαυρό.