Οσο προφανές κι αν είναι ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έπληξε περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα που αυτές τις ημέρες υποφέρουν και από το κρύο, το ίδιο προφανές είναι ότι πολιτικοί και κόμματα δεν αντιμετώπισαν ποτέ και με συγκεκριμένες προτάσεις το φαινόμενο του λαθρεμπορίου και της φοροκλοπής καυσίμων που συντηρούσε ένα ολόκληρο κύκλωμα.

Οι υποψίες ήταν πολλές, οι καταγγελίες περισσότερες κι αυτό που περίσσευε ήταν η αδράνεια της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της «μαφίας των καυσίμων».

Και να πού φτάσαμε…

Το 35% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στράφηκαν σε άλλες πηγές θέρμανσης –φθηνότερες και αυτονομημένες από το κοινόχρηστο μοντέλο θέρμανσης της πολυκατοικίας -, με πρώτη τα καυσόξυλα και τις σόμπες της δεκαετίας του ’70, δεύτερη τα αιρκοντίσιον και δυστυχώς τρίτη πηγή το φυσικό αέριο που συμπαρασύρθηκε στη δίνη της αύξησης των φορολογικών βαρών.

Οι επιπτώσεις της βίαιης αυτής προσαρμογής μιας ολόκληρης χώρας στην ιλιγγιώδη αύξηση της φορολογίας και της τιμής του πετρελαίου είναι ορατές παντού, κάνουν πιο δύσκολες τις μέρες φτώχειας για τους φτωχούς, πιο νοσηρό το περιβάλλον των μεγαλουπόλεων για όλους.

Το μέτρο οδήγησε σε αδιέξοδο. Ομως αυτό που πρέπει να περιμένουμε όλοι είναι να μετρηθούν τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής αυτής λύσης στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Κι αυτό θα φανεί στο τέλος του μήνα καθώς από τα μέσα Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου είναι η περίοδος αιχμής των παραγγελιών πετρελαίου.

Αν και εφόσον τα αποτελέσματα στο ταμείο από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι σημαντικά, τότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να επιστραφεί σε όλους, με τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο (κίνησης και θέρμανσης) και της τελικής τιμής του που θα ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Μόνο έτσι η κυβέρνηση μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία και να αποκρούσει τον λαϊκισμό.