Το σχέδιο φάνηκε πως ήταν δαιμόνιο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Προκειμένου να εξαλείψουν το λαθρεμπόριο, κάποιοι αποφάσισαν να εξισώσουν τους φόρους στα διάφορα είδη πετρελαίου, όπως περίπου και ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό χωρίς να χάσει τον πολύτιμο χρόνο του για να βρει πώς θα τον λύσει. Υποθέτω ότι θα σκέφτηκαν ότι, αυξάνοντας θεαματικά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα το προβίβαζαν από είδος πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας, προκαλώντας το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Το ίδιο δεν είχε κάνει και ο Καποδίστριας με την πατάτα η οποία ως προτηγανισμένη ενίσχυσε και ενισχύει ακόμη την τουριστική μας βιομηχανία; Το καταναλωτικό κοινό όμως σε πείσμα του σχεδίου δεν αντέδρασε ως ώφειλε. Ισως επειδή είναι είδος υπό εξαφάνιση, ίσως για άλλους άγνωστους λόγους που παραμένουν μυστήριοι και σκοτεινοί, ως διά μαγείας ομοφώνησε και δεν αγόρασε πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι καιροί για πολυτέλειες, εξάλλου, από αρχαιοτάτων χρόνων, ο χειμώνας, αν και επέρχεται κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση, αντιμετωπίζεται παρ’ ημίν ως έκτακτο καιρικό φαινόμενο με αποτέλεσμα να μας εκπλήσσει πάντα. Το λέει και το τραγούδι: «Μπήκ’ ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τά ‘χει χάσει».

Κι έτσι έκαναν την εμφάνισή τους τα «νέα τζάκια». Τα οποία «νέα τζάκια», ενώ πριν από δυο δεκαετίες κατάπιναν εκατομμύρια σε δραχμές, τώρα καταπίνουν ό,τι βρουν μπροστά τους: νοβοπάν, συνθετικές μπογιές επί ξύλου, μελαμίνες και κάτι καυσόξυλα για ξεκάρφωμα. Το βέβαιον είναι ότι παραμένουν νέα, διότι, αν και έχουν κατασκευασθεί εδώ και χρόνια, κανείς δεν τα είχε χρησιμοποιήσει ώς σήμερα. Εξάλλου τα περισσότερα από δαύτα δεν φτιάχτηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ηταν απαραίτητο κόσμημα στην αρχιτεκτονική της μεζονέτας. Και προκάλεσαν αύξηση των ρύπων, ήτοι πονηρών μικροσωματιδίων τα οποία εισβάλλουν στους πνεύμονες χωρίς να τα πάρεις είδηση και υπονομεύουν την αναπνοή. Και τώρα βγαίνουν άλλοι αρμόδιοι και λένε ότι πρέπει να προσέχουμε, διότι αν δεν το έλεγαν τι σόι αρμόδιοι θα ήσαν. Είχαν, λέει, και έναν σταθμό μέτρησης των μικροσωματιδίων στην οδό Αριστοτέλους, έξω από το υπουργείο Υγείας, όμως αυτός δεν λειτουργούσε ο κακότροπος και αναγκάστηκαν με ηρωικές προσπάθειες να μεταφέρουν άλλον από το Κορωπί για να μας πουν να προσέχουμε.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι το αρχικό σχέδιο απέτυχε. Το λαθρεμπόριο του πετρελαίου το χτύπησαν κατακούτελα διότι τώρα δεν εισπράττουν καθόλου φόρους, οπότε αν δεν εισπράττεις κανένα φόρο δεν έχει νόημα και το λαθρεμπόριο. Εχουν αντιθέτως νόημα τα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία, αν και μονοπώλιο, δεν έχει πέσει στα χέρια των άλλων μονοπωλίων και μπορεί να φροντίζει για το δημόσιο συμφέρον. Και όπως όλοι ξέρουμε, το δημόσιο συμφέρον αυτή τη στιγμή ένα πράγμα ζητάει: ανάπτυξη, και πάλι ανάπτυξη, και να δείτε που θα έρθει η ανάπτυξη διότι σε δυο-τρεις μήνες θα γυρίσει ο καιρός, δεν θα χρειάζεστε θέρμανση στο σπίτι σας. Το ζήτημα σε περιόδους τέτοιας κρίσης είναι να έχεις σχέδιο.

Και το πιο ωραίο είναι που λένε πως μας έκαναν πειραματόζωα. Δεν μας χρειάζεται κανείς. Είμαστε τα τέλεια πειραματόζωα του εαυτού μας.