Τι να του πεις του Ιρβινγκ Καν για οικονομική κρίση… Κουνάει το κεφάλι και σε ισοπεδώνει μ’ ένα πατρικό χαμόγελο. «Είσαι ένα παιδί, δεν είσαι βέβαιος γι’ αυτά που πιστεύεις», λέει. Με τα δεδομένα του, παιδί είναι όποιος δεν έχει κλείσει τουλάχιστον τα 80. Διότι την πρώτη φορά που ο Ιρβινγκ Καν έκανε μια συναλλαγή στη Γουόλ Στριτ, στα σπίτια δεν υπήρχαν ακόμη τηλέφωνα και τηλεοράσεις. Ηταν καλοκαίρι του 1929 και το Μεγάλο Κραχ δεν είχε ξεσπάσει ακόμη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρβινγκ Καν συμπλήρωσε 107 χρόνια ζωής και τα γιόρτασε με μια συνέντευξη στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Είναι ο πιο ηλικιωμένος εν ενεργεία χρηματιστής στις ΗΠΑ. Και στοιχηματίζει στην επιβίωση της επενδυτικής εταιρείας του με την καθησυχαστική φιλοσοφία: «Εμείς τρώμε αυτό που μαγειρεύουμε».

Ο Ιρβινγκ Καν γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1905, σε μια εβραϊκή οικογένεια φημισμένη για τη μακροβιότητα των μελών της. Η μεγαλύτερη αδελφή, η Ελεν, πέθανε σε ηλικία 110 ετών. Η δεύτερη, η Λι, στα 101. Και ο μικρότερος αδελφός, ο Πίτερ, είναι ακόμη δραστήριος στα 102 του. «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό, έτσι είναι η φύση μας», λέει ο Ιρβινγκ, όμως προσθέτει: «Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κάτι που θα μπορούσαν να είχαν γιατρέψει μόνοι τους: από έλλειψη σύνεσης και έλλειψη ικανότητας να ελέγχουν τις ορμές τους».

Σπούδασε Οικονομικά στο Σίτι Κόλετζ της Νέας Υόρκης και το 1928 είχε αρχίσει να εργάζεται για μια μικρή εταιρεία στη Γουόλ Στριτ. Τότε ήταν που γνώρισε τον άνθρωπο που άλλαξε τη ζωή του, τον Μπέντζαμιν Γκράχαμ, τον συγγραφέα του κλασικού «Ο ευφυής επενδυτής» (The intelligent investor). Εγινε βοηθός του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπως και ο Ουόρεν Μπάφετ, και η διδασκαλία του τον σφράγισε σε σημείο που ονόμασε τον πρώτο γιο του Τόμας Γκράχαμ (ο Μπάφετ ονόμασε τον δικό του Χάουαρντ Γκράχαμ…). Ο Γκράχαμ προειδοποιούσε κατά του πειρασμού να βγάλει κανείς εύκολο χρήμα και υπογράμμιζε πως, όταν επενδύεις, πρέπει να πιστεύεις ότι η εταιρεία θα αναπτυχθεί. Γι’ αυτό πρέπει να αναζητείς τις λιγότερο ακριβές μετοχές με τις καλύτερες προοπτικές και να τις κρατάς για τουλάχιστον τρία χρόνια, ή ακόμη και για δεκαπέντε, έως ότου υλοποιήσουν τις δυνατότητές τους. «Ποτέ μην αγοράζεις δημοφιλείς μετοχές, εκτός ίσως από περιόδους ύφεσης», τόνιζε.

Βασισμένος σ’ αυτή τη φιλοσοφία, ο Ιρβινγκ οικοδόμησε την εταιρεία του, την Kahn Brothers Group, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 950 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, με τον γιο, τον Τόμας Γκράχαμ, να εξασφαλίζει την καθημερινή διαχείριση. Ομως ο πατέρας εξακολουθεί να κάνει έρευνες και να μιλάει με τους πελάτες. Οπως λέει, «το να ανακαλύπτω μια υποτιμημένη μετοχή εξακολουθεί να είναι αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση».