Οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή συνέχισαν να συγκεντρώνονται χθες στην Αίγυπτο. Η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και να μην το μποϊκοτάρουν, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον αυτού του Συντάγματος έστω και αν εγκριθεί. Λίγες ώρες νωρίτερα η κυβέρνηση του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχε προχωρήσει στην έναρξη της ψηφοφορίας στις αιγυπτιακές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό για να ψηφίσουν οι εκπατρισμένοι Αιγύπτιοι. Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε να διεξαχθεί σε δύο δόσεις, στις 15 και στις 22 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της αντιπολίτευσης δεν διέλυσε το κλίμα κρίσης στη βαθιά πολωμένη σχετικά με το δημοψήφισμα χώρα. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει και άλλες διαμαρτυρίες και οι δικαστές εξακολουθούν να απεργούν διαμαρτυρόμενοι για το διάταγμα του Μόρσι – το οποίο έχει έκτοτε αρθεί – που τον έθετε υπεράνω της επίβλεψής τους. Στο μεταξύ ο Στρατός φαίνεται να επιστρέφει σιγά σιγά στην πολιτική ζωή.

Πάντως η αντιπολίτευση ενδέχεται να καλέσει τελικά τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, που αρχίζει το Σάββατο. Ο Χαμντίν Σαμπαχί, ένας από τους αρχηγούς του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, είπε πως έκκληση για μποϊκοτάζ θα διατυπωθεί αν δεν καταστεί δυνατόν να επιβλέψουν την ψηφοφορία οι δικαστές και δεν υπάρχει ασφάλεια στις κάλπες. Το κύριο συνδικάτο των δικαστών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και οι δικαστές θα απόσχουν από τον παραδοσιακό ρόλο τους ως επιτηρητές των εκλογών. Δεν έγινε όμως σαφές ποια στάση θα κρατήσουν τώρα που η αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων στην Αίγυπτο είναι σχεδόν 13.000 και καθένα πρέπει να έχει από έναν δικαστή.

Ο αιγυπτιακός Στρατός, εξάλλου, απέσυρε χθες μια έκκληση για συνομιλίες με την αντιπολίτευση, μία ημέρα αφότου τη διατύπωσε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η απάντηση στην πρόσκληση ήταν κατώτερη των προσδοκιών». Η ακύρωση της συνάντησης είναι πιθανόν να έγινε έπειτα από πίεση εκ μέρους του Μόρσι, ο οποίος έχει δηλώσει πως οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να ασχολούνται με την κεντρική αποστολή τους, όπως να φυλάνε τα σύνορα. Ομως «ο Στρατός βράζει. Δεν ζει απομονωμένος από τον δρόμο και τα όσα συμβαίνουν εκεί», λέει ο απόστρατος στρατηγός και στρατιωτικός αναλυτής Χόσαμ Σουέιλαμ. «Η υπομονή των αξιωματικών δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει η ίδια για πάντα».