Ο Μεξικανός Πέντρο Ρέγες μεταμορφώνει εργαλεία θανάτου σε όργανα μουσικής. Με τη βοήθεια έξι μουσικών, ο καλλιτέχνης μεταμόρφωσε 6.700 όπλα σε… ορχήστρα. Για πρώτη ύλη είχε ρεβόλβερ, τουφέκια και αυτόματα κατασχεμένα από τη μεξικανική κυβέρνηση. Το σύνηθες είναι τα όπλα που κατάσχονται από τις συμμορίες να θάβονται, αφού πρώτα αχρηστευθούν. Τούτη τη φορά, αφού τα κατασχεμένα όπλα αχρηστεύθηκαν δημόσια στη Σιουδάδ Χουάρες, παραχωρήθηκαν στον καλλιτέχνη.

Επί 15 ημέρες, ο Πέντρο Ρέγες και οι συνεργάτες του μαστόρεψαν, πριόνισαν, συγκόλλησαν και μετέτρεψαν τουφέκια σε κιθάρες, κράνη σε ηχεία για μπάντζο, κυλίνδρους περιστρόφων σε φλάουτα. Ρεβόλβερ, καραμπίνες, μέχρι και πολυβόλα μετατράπηκαν σε 50 πνευστά, κρουστά και έγχορδα μουσικά όργανα. Εκτίθενται μέχρι και αύριο στην Μπιενάλε Σχεδίου της Κωνσταντινούπολης και λειτουργούν μάλιστα θαυμάσια, όπως φαίνεται στο βίντεο που ανήρτησαν οι καλλιτέχνες στο Ιντερνετ, στη διεύθυνση http://vimeo.com/51739769.

«Πρέπει να σκεφθεί κανείς πόσες ζωές πήραν αυτά τα όπλα», γράφει ο καλλιτέχνης στο μπλογκ του. «Πρόκειται για ένα είδος εξορκισμού, καθώς η μουσική έδιωξε τους δαίμονες που είχαν μέσα τους, ενώ είναι παράλληλα ένα ρέκβιεμ για τις ζωές που χάθηκαν». Μέσα σε έξι χρόνια, ο πόλεμος που έχει κηρύξει το μεξικανικό κράτος στους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των καρτέλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 80.000 ανθρώπους στη χώρα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Πέντρο Ρέγες καταπιάνεται με αυτή την ιδέα. Το 2008 η πόλη Κουλιακάν, φέουδο των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Δυτικό Μεξικό, είχε καταγράψει ένα θλιβερό ρεκόρ: 8.000 φόνους μέσα σε δέκα χρόνια. Ανακοινώθηκε τότε το πρόγραμμα Palas for Pistolas (Φτυάρια για Πιστόλια) και οι κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να ανταλλάξουν όπλα που είχαν στην κατοχή τους με οικιακές συσκευές. Οι πολίτες παρέδωσαν 1.527 όπλα, το 40% των οποίων ήταν μάλιστα αυτόματα. Ενας οδοστρωτήρας ισοπέδωσε το οπλοστάσιο αυτό, από το οποίο ο Ρέγες έφτιαξε στη συνέχεια 1.527 φτυάρια για να φυτευτούν 1.527 δένδρα στον Βοτανικό Κήπο της Κουλιακάν. Με βάση αυτό το προηγούμενο, κυβερνητικός αξιωματούχος επικοινώνησε κατά τη διάρκεια του έτους με τον Ρέγες και του προσέφερε τα 6.700 όπλα που είχαν κατασχεθεί στη Σιουδάδ Χουάρες για να κρατήσει το μέταλλο, που αλλιώς θα θαβόταν.

Το πρόγραμμα (με την ονομασία Imagine) συνιστά επίσης μια έκφραση του ονείρου για έναν κόσμο χωρίς όπλα. «Το να ζει κανείς σε μια κοινότητα απαλλαγμένη από όπλα θα έπρεπε να είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πολλές από τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα θεωρούνταν κάποτε ουτοπικές», τονίζει ο Ρέγες, ο οποίος εκφράζει επίσης την απορία του για τη λογική των χολιγουντιανών ταινιών, στις οποίες οι ηθοποιοί δεν μπορούν μεν να καπνίζουν, μπορούν όμως να φέρουν όπλα και να φαίνονται σέξι επειδή οπλοφορούν.