Η άσκηση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, περιλαμβάνει αποστολές βαθιάς διείσδυσης αεροσκαφών από το Ισραήλ με χαμηλές πτήσεις, εικονικές προσβολές στόχων και αναχαιτίσεις με ανεφοδιασμό στον αέρα και επιστροφή πάλι στην βάση τους! Τα ελληνικά μαχητικά διαφόρων μοιρών, εμπλέκονται σε διάφορες φάσεις του σεναρίου με ενεργητικό ρόλο. Η άσκηση ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι.

Η άσκηση εκ των πραγμάτων έρχεται να προστεθεί στην σημαντική στρατιωτική παρουσία α που υπάρχει τους τελευταίους ειδικά μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα σενάρια που ακούγονται για επέμβαση στο Ιραν κλπ.. Παράλληλα υπογραμμίζει την επιτάχυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα. Αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε και το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με κέντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας και η οποία περιελάμβανε ποικιλία σεναρίων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενώ ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ – στη νοτιοανατολική Κρήτη πραγματοποιήθηκε επίσης άλλη μια κοινή ελληνοισραϊλινή άσκηση με σενάρια Έρευνας και Διάσωσης μάχης.

Νωρίτερα, τον Ιούλιο, δυο κορβέτες του Ισραηλινού Ναυτικού πραγματοποίησαν ασκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλεγος, ενώ κατέπλευσαν και στον Ναύσταθμο.

Οι ασκήσεις αυτές – και όχι μόνο – εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012 και στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Μνημονίου» συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που κινείται παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία Αθήνας -Τελ Αβίβ.