Μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία και επίκειται σε λίγες ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα καύσιμα όλων των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε ήδη η Πολεμική Αεροπορία που για μικρή ποσότητα, για τρέχουσες ανάγκες έκανε διαγωνισμό με μοναδική όμως προσερχόμενη την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, που είχε χθες, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεώργιο Σούρλα για το θέμα των καταγγελιών του τελευταίου περί νοθείας στα «χακί» καύσιμα αλλά και την διαδικασία προμήθειας, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα δικαστική έρευνα από τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου για τυχόν νοθεία.

Παρόμοιες πάντως έρευνες της εισαγγελίας του Στρατοδικείου με αφορμή τις καταγγελίες και τα στοιχεία Σούρλα δεν είχαν αποδώσει μέχρι τώρα, ενώ ο ίδιος πρόσφατα είχε επισκεφθεί και τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη για το θέμα και παλιότερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η έρευνα για τα νοθευμένα καύσιμα

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την συνάντηση «πήρα την πρωτοβουλία συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής για τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων, για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Σ.Ο.Τ.Α (Σημαντικής Οικονομικής ή Τεχνολογικής Αξίας Προμήθειες), εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα στις προμήθειες καυσίμων» .

Ο κ Σούρλας , που στο παρελθόν έχει επικρίνει και την διαδικασία που ισχύει για την προμήθεια καυσίμων εδώ και δεκαετίες, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την αποφασιστικότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας ως προς τη διαδικασία προμήθειας των καυσίμων, που μέχρι τώρα γινόταν χωρίς διαγωνισμό και την οργάνωση συστημάτων ελέγχου διακίνησης και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ποιότητας των καυσίμων».

Για τα περί νοθείας ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιο Σούρλα σχετικά με τις καταγγελίες περί διακίνησης νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τις ακολουθούμενες διαδικασίες προμήθειας αυτών.

»Ο κ. Σούρλας ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2012 ζητήσαμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών την κατεπείγουσα διερεύνηση ενδεχόμενης νοθείας στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας όλες τις μέχρι σήμερα καταγγελίες και τα διαθέσιμα στοιχεία μεταξύ των οποίων και τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τον κ. Γεώργιο Σούρλα».

Στον εισαγγελέα

Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας, που την προσεχή Δευτέρα θα καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση στον εισαγγελέα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ,είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο για την αποφασιστικότητά του να τεθεί τέρμα στη νόθευση των καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

»Έστω και μετά από 8 χρόνια που αποκαλύφθηκαν τα πρώτα στοιχεία για τη νοθεία στα καύσιμα και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στους αρμόδιους των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης καθώς και στην Τακτική και Στρατιωτική Δικαιοσύνη, ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε μία υπόθεση που έχει εθνικές διαστάσεις και οικονομικές επιπτώσεις.

»Δεν πρέπει απλώς να τεθεί τέρμα σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς αλλά και να αναζητηθούν οι υπαίτιοι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα δισεκατομμύρια που έχουν καρπωθεί, χρήματα που θα αρκούσαν να καλύψουν τα ποσά των περικοπών μισθών και συντάξεων, δεδομένου ότι οι απώλειες για την Εθνική Οικονομία από τα νοθευμένα καύσιμα και την παράνομη διακίνησή τους ξεπερνά τα τρία δισ. το χρόνο».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η έρευνα για τα αυξημένα επίπεδα θείου σε δείγματα που έχουν ληφθεί έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στην εναλλαγή στους αγωγούς διαφόρων ποιοτήτων καυσίμων.