Παιδική ραδιοφωνική σειρά του Τρίτου Προγράμματος ή «τρόπος διάδοσης κομμουνιστικών ιδεών», που έφτασε να γίνει και επερώτηση στη Βουλή; Μπορεί σήμερα να ακούγεται μέχρι και αστείο, αλλά μόνον έτσι έχει νόημα να θυμόμαστε τη θρυλική «Λιλιπούπολη», που έγραψε ιστορία στα ερτζιανά (1976-80).

Και βέβαια, είναι ωραίο να βλέπεις 140 παιδάκια μαζί με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη στην παράσταση από τον Μουσικό Ομιλο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης να φέρνουν ξανά στο φως τις ιστορίες του δήμαρχου Χαρχούδα και του Δυστροπόπιγκα, αλλά πάντα θα τίθεται το ερώτημα: Αρκεί το θέαμα Λιλιπούπολη – η χαριτωμένη και αρτίστικη πλευρά της; Και τι γίνεται με το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης που είχαν οι στίχοι μέσα στο ιδιαίτερο κλίμα της εποχής που τη δημιούργησαν; Σε μια εποχή που η κρατική ραδιοφωνία μονοπωλούσε τα ερτζιανά και η τηλεόραση δεν είχε φτάσει ακόμα σε όλα τα ελληνικά σπίτια, το να διαβείς την πύλη της – και δη μέσα από το πιο αξιόλογο νέο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι – ήταν κάτι σημαντικό.

«Τα κρατικά μέσα ήταν ακόμα ελεγχόμενα», θυμάται ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος. «Μας μάζεψε όλους ο Χατζιδάκις και μας είπε: «Εδώ βρισκόμαστε σε κρατικό μέσο. Εγώ δεν θα παρέμβω ποτέ, αλλά τα όρια θα τα βάλετε μόνοι σας. Αν χρειαστεί να παρέμβω θα το κάνω μόνο για να σας προστατέψω».

Και όντως, έτσι συνέβη. «Υπήρξε αυτοπειθαρχία κυρίως γιατί απευθυνόμασταν σε παιδιά. Αλλά γράφαμε πολιτικά. Και θυμάμαι τουλάχιστον τρία περιστατικά, όπου έπεφτε τηλέφωνο από την Προεδρία για να διευκρινιστεί «τι ακριβώς εννοούσε ο δήμαρχος Χαρχούδας»».

Η Μαριανίνα Κριεζή, ψυχή των ευφάνταστων στίχων, τονίζει συχνά ότι η ίδια είχε τηλεφωνήσει στον Μάνο Χατζιδάκι να του πει ότι τους έψαχνε από το πρωί ο Παναγιώτης Τσαλδάρης για τα κείμενα της «Λιλιπούπολης». «Δεν είναι δική σου δουλειά τι κάνει ή τι δεν κάνει ο Τσαλδάρης. Αύριo δεν έχεις δουλειά;» της είχε απαντήσει ο Χατζιδάκις. Αργότερα έμαθε και πώς αντέδρασε στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα. «Δεν την άκουσα την εκπομπή. Ας την βάλουν επανάληψη τρεις φορές, να προλάβω μια από τις τρεις να την ακούσω, και μετά θα απαντήσω»!