Ενας 41χρονος πλανόδιος μικροπωλητής στο Μοναστηράκι ήταν ο εγκέφαλος στη μεγάλη ληστεία του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην αρχαία Ολυμπία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε δώσει το τελικό ραντεβού με τον 40χρονο αγοραστή που είχε παρουσιαστεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα, εκπροσωπώντας έναν πολύ πλούσιο συλλέκτη αρχαιοτήτων, όπως του είπε. Το ραντεβού κλείστηκε αφού προηγήθηκαν ατελείωτα παζάρια για να πέσει η τιμή του χρυσού δαχτυλιδιού που χρονολογούνταν τον 14ο αιώνα π.Χ., με σκαλισμένη πάνω του παράσταση ταυροκαθαψίων. Το κομμάτι αυτό της μυκηναϊκής περιόδου που είχε βρεθεί σε ανασκαφή στην Ανθεια Μεσσηνίας, αποτελούσε το πολυτιμότερο από τα συνολικά 77 που ο 41χρονος είχε αφαιρέσει από το Μουσείο στην κινηματογραφική ληστεία της 17ης Φεβρουαρίου του 2012.

Για να εξακριβώσει ότι ο αγοραστής δεν ήταν αστυνομικός, άλλαξε τέσσερις φορές το ραντεβού, επιλέγοντας πάντα διαφορετικό σημείο στην Πάτρα. Κάθε φορά που έφτανε ο αγοραστής, ο 41χρονος και οι τέσσερις συνεργοί του, όλοι κάτοικοι Πάτρας, βρίσκονταν ακροβολισμένοι για να διαπιστώσουν αν στο ραντεβού ο πελάτης είχε… αστυνομική συνοδεία.

Τελικά στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν πείστηκε πως ο αγοραστής του δαχτυλιδιού δεν ήταν αστυνομικός και είχε μαζί του τα 300.000 ευρώ σε μετρητά, έδωσε το τελικό ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας. Στα διπλανά δωμάτια όπου θα γινόταν η αγοραπωλησία βρίσκονταν ήδη αστυνομικοί που περίμεναν μέσω του συστήματος ακρόασης να επέμβουν μόλις ο συνάδελφός τους, ο οποίος υποδυόταν τον αγοραστή, θα έδινε τα χρήματα στον 41χρονο μικροπωλητή.

τον αφοπλισαν. Το μόνο που πρόλαβε να κάνει ο κακοποιός ήταν να τραβήξει το όπλο του. Δεν πρόλαβε όμως να το χρησιμοποιήσει καθώς οι αστυνομικοί τον αφόπλισαν. Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου περίμεναν δύο από τους συνεργούς του για να μοιραστούν τα χρήματα από το κλεμμένο δαχτυλίδι: οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 50χρονο εργολάβο αλουμινοκαταστευών και σε έναν 36χρονο άνεργο.

Οι συλληφθέντες ομολόγησαν τα πάντα πολύ γρήγορα στους αστυνομικούς, ενώ αποκάλυψαν πως έχουν δύο ακόμη συνεργούς, έναν 58χρονο συνταξιούχο και έναν 33χρονο, τους οποίους αναζητά η Αστυνομία. Ο 41χρονος αποκάλυψε πως αμέσως μετά τη ληστεία, επειδή γνώριζαν πως οι αστυνομικοί θα έστηναν μπλόκα, έκρυψαν πολύ γρήγορα τα κλοπιμαία τους. Κράτησαν μόνο το χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο ούτως ή άλλως ξεχώριζε για την αξία του από την πρώτη στιγμή, και έβαλαν τα υπόλοιπα εκθέματα που έκλεψαν σε ένα τσουβάλι για ελιές. Εθαψαν τα κλοπιμαία σε μια απόκρημνη αγροτική περιοχή στο χωριό Κοσκινάς της αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Μουσείο, και έφυγαν.

ειχε ξεχασει! Από το πρωινό της 17ης Φεβρουάριου, όταν και τα έθαψαν, οι δράστες δεν είχαν πάει να τα ξεθάψουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο 41χρονος είχε ξεχάσει πού ακριβώς είχε θάψει τις αρχαιότητες και υπέδειξε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια έκταση μέχρι να βρεθεί το τσουβάλι με τα κλοπιμαία, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν πήλινα αγαλματίδια. Οταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το τσουβάλι, βρήκαν το σύνολο των αντικειμένων.

Η πληροφορία στην Αστυνομία πως «κάποιος πουλάει ένα δαχτυλίδι χρυσό της μυκηναϊκής περιόδου» έφτασε πριν από έναν μήνα στην Ασφάλεια της Πάτρας μέσω ενός ατόμου που προσέγγισαν οι ληστές για να τους βοηθήσει. Οι κακοποιοί, μάλιστα, είχαν διαδώσει πως είχαν στα χέρια τους έναν τεράστιο θησαυρό με αρχαία αντικείμενα, τα οποία κοστολογούσαν στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για το χρυσό δαχτυλίδι αρχικά ζητούσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ο υποτιθέμενος αγοραστής ήρθε σε επικοινωνία με τον 41χρονο μέσω του διαύλου που έδωσε ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας. Εγινε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ του πωλητή και του «αγοραστή» και ακολούθησαν μερικές ακόμη με τους συνεργούς του. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας εμφανίστηκε και πάλι μόνο την ημέρα που θα γινόταν η συναλλαγή. Οταν η τιμή του δαχτυλιδιού έπεσε στα 300.000 ευρώ –από την αρχική απαίτηση για 1,5 εκατομμύριο –και δόθηκαν από τους δράστες οι διαβεβαιώσεις πως είχαν στην κατοχή τους το αντικείμενο, δόθηκε το πράσινο φως από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει η αγορά του. «Από τις επαφές που είχαμε με τους ληστές διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για ερασιτέχνες αρχαιοκαπήλους που δεν είχαν δίκτυο γνωριμιών. Για τον λόγο αυτό δεν ήξεραν πού να ψάξουν και να ρωτήσουν, αγχώθηκαν και άφησαν την πληροφορία να διαρρεύσει σε πολύ κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας Πατρών για το πώς έφτασε η Αστυνομία στη σύλληψή τους. «Παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους αστυνομικούς της Πάτρας.

Ερευνες σε δύο μέτωπα

Η Αστυνομία έχει ρίξει το βάρος της σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η σύλληψη των δύο συνεργών των τριών κακοποιών που ήδη έχουν συλληφθεί. Το δεύτερο είναι να διαπιστώσουν αν οι δράστες είχαν εσωτερική βοήθεια από ανθρώπους του μουσείου. Οι αστυνομικοί θεωρούν πως οι δράστες ήταν πολύ καλά διαβασμένοι στα θέματα ασφάλειας του μουσείου και χτύπησαν σε στιγμή που μόνο κάποιος που γνώριζε καλά το σχέδιο φύλαξης θα μπορούσε να γνωρίζει τις αδυναμίες φύλαξης των εκθεμάτων.