… της Καταλωνίας να αποσχιστεί από την Ισπανία κάνει καλό στον Ενρίκε Σεν. Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια μιας γιγαντιαίας διαδήλωσης στη Βαρκελώνη τού τελείωσαν οι καταλανικές σημαίες που πουλάει: μέσα σε μια εβδομάδα έφυγαν δέκα χιλιάδες κομμάτια. Ως μετανάστης που ήλθε στην Μπανταλόνα πριν από 20 χρόνια από τη Σαγκάη, όμως, ανησυχεί με τον τρόπο που οι αυτονομιστές προωθούν το αίτημά τους, προβάλλοντας μια διαφορετική εθνική κουλτούρα, γλώσσα και ταυτότητα. «Είναι πάντα καλύτερα να είσαι μέρος μιας ευρύτερης χώρας, σαν να έχεις μια οικογένεια να σε φροντίζει», τονίζει.

Μετανάστες…

… όπως ο Σεν αναδεικνύουν τη σύνθετη ταυτότητα της Καταλωνίας, την οικονομία της οποίας βοήθησαν να γίνει η ακμαιότερη μεταξύ των περιοχών της Ισπανίας και με τη μεγαλύτερη ποικιλία. Καθώς η Καταλωνία ετοιμάζεται για εκλογές στις 25 Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, κάπου 1,5 εκατ. κάτοικοι σε σύνολο 7,5 εκατ. δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν καθώς δεν είναι ισπανοί πολίτες. Ενώ αυτοί οι νεοφερμένοι δεν έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο μέχρι στιγμής στη συζήτηση για την αυτονομία, ο αριθμός τους και η συμβολή τους στην καταλανική οικονομία έχουν ενισχύσει την άποψη ορισμένων πολιτικών ότι η περιοχή θα έπρεπε να καταλαμβάνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια θέση διαφορετική από της Ισπανίας. Με μια ετήσια παραγωγή 260 δισ. δολαρίων σε αγαθά και υπηρεσίες, η οικονομία μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας θα είναι μεγαλύτερη από τις οικονομίες τουλάχιστον 10 εκ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Πόλεις…

… όπως η Μπανταλόνα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαρκελώνης στις μεσογειακές ακτές, φέρνουν στο προσκήνιο τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καταλωνία. Με πληθυσμό 220.000 κατοίκων, εξέλεξε πέρυσι έναν σκληροπυρηνικό συντηρητικό δήμαρχο, τον Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ. Οπως και οι συντηρητικοί συνάδελφοί του, είναι αντίθετος στην αυτονομία της Καταλωνίας. Και η σκληρή του στάση απέναντι στους μετανάστες έχει οδηγήσει πολλούς να τον κατηγορήσουν ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των Ρομά. «Ενα μεγάλο μέρος των μεταναστών ήρθε εδώ για να δουλέψει, ένα μικρό μέρος όμως ήρθε με μοναδικό σκοπό να κλέψει και να κάνει τη ζωή δύσκολη στους γείτονές του», λέει.

Φέτος…

… ο Γκαρθία Αλμπιόλ προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την κατασκευή ενός νέου τζαμιού στην Μπανταλόνα. «Η μεταναστατευτική του πολιτική είναι ένα κακόγουστο αστείο», λέει ο Αμπντελκρίμ Λατίφι ι Μπουσαλέμ, που ήρθε από την Καζαμπλάνκα πριν από 22 χρόνια και ίδρυσε την εταιρεία Amics, με στόχο τη διάδοση της αραβικής γλώσσας στην περιοχή. Ο Λατίφι ι Μπουσαλέμ υποστηρίζει ότι οι μετανάστες πρέπει να έχουν λόγο σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να διαλύσουμε την καταλανική ταυτότητα», τονίζει. «Και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για να καταλάβουμε τον τόπο στον οποίο ζούμε».