«Γκρίζες ζώνες» και πλήθος ερωτηματικών συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση – μέσω του περιοδικού «Hot Doc» – της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, με ονόματα 2.059 πολιτών, οι οποίοι φέρεται να διατηρούν (ή να είχαν πριν από χρόνια) καταθέσεις στην HSBC της Ελβετίας.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει τους ανθρώπους αυτούς με φοροδιαφυγή. «Δεν κατηγορούνται για τίποτε», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση. Παράλληλα, τονίζεται ότι η τράπεζα έχει κλείσει τους συγκεκριμένους κωδικούς από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υποκλοπή τους, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αξιοποίησή της.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά κενά στη λίστα – είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλά πρόσωπα δεν αναφέρεται η παραμικρή ιδιότητα – όπως και εγγραφές σε αγγλικά ή γαλλικά, που προκαλούν εντύπωση.

«ΤΑ ΝΕΑ» προχωρούν στην αναδημοσίευση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα – χωρίς να υιοθετούν σε καμία περίπτωση ούτε το περιεχόμενό της ούτε τους συνειρμούς που προκαλούνται σε μερίδα της κοινής γνώμης.

Σημειώνεται ότι ήταν οι χειρισμοί που έγιναν από τη στιγμή της παραλαβής της λίστας από τις ελληνικές Αρχές που δημιούργησαν κλίμα καχυποψίας για συγκάλυψη και αποσιώπηση στην κοινή γνώμη – κάτι που σταματά πλέον, μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

Από την άλλη, η σπασμωδική κίνηση της σύλληψης του εκδότη του «Hot Doc» φούντωσε τις αντιδράσεις των πολιτών, λόγω της απουσίας κάθε ελέγχου της λίστας, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η δημοσίευση από το περιοδικό «Hot Doc» 2.059 ονομάτων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας που περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ.

Αυτεπαγγέλτως, χωρίς δηλαδή προηγούμενη μήνυση, ενεργοποιήθηκε όπως προβλέπει ο νόμος η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που εκδίδει το συγκεκριμένο περιοδικό και στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Δημήτρη Πιέρρου, ο οποίος με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας άσκησε εναντίον του δημοσιογράφου δίωξη, έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος και τον παρέπεμψε για σήμερα το μεσημέρι στο εδώλιο του Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Κατά την έξοδό του φίλοι του, που έσπευσαν να του συμπαρασταθούν τον χειροκρότησαν ενώ παρόντες στα δικαστήρια ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουπλής.

Η σύλληψή του Κ. Βαξεβάνη έγινε παρουσία εισαγγελέα στη Δροσιά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σπίτι φίλων του στο οποίο είχε καταφύγει και η σύλληψη έγινε μόλις ολοκλήρωσε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter για τη στιγμή της σύλληψης του: «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Αστυνομίας στην ιστοσελίδα της για τη σύλληψη του δημοσιογράφου στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πράγμα που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν και αυτό για δράστες τρομοκρατικών υποθέσεων ή επικίνδυνους κακοποιούς. Αστυνομικοί βρέθηκαν έξω από το σπίτι του εκδότη του «Hot Doc», σε καταστήματα που συχνάζει, ακόμα και έξω από σπίτια φίλων του προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Η Ασφάλεια εντόπισε νωρίς χθες το πρωί το σπίτι στη Δροσιά στο οποίο φιλοξενούνταν ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο ίδιος αντιλαμβανόμενος πως οι διωκτικές Αρχές ήδη τον είχαν εντοπίσει ανακοίνωσε και πάλι στο twitter: «Βρίσκομαι Πόντου 16 στη Δροσιά. Απ’ έξω υπάρχουν 15 αστυνομικοί. Ας μπουν να με συλλάβουν την επέτειο του ΟΧΙ σαν γερμανοτσολιάδες».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο ανέβηκε στην ιστοσελίδα www.koutipandoras.gr, ο δημοσιογράφος δήλωνε έτοιμος να εμφανιστεί το πρωί της Δευτέρας στην Εισαγγελία και να δώσει εξηγήσεις για το δημοσίευμα. «Δυστυχώς είμαι στη θέση να πρέπει να μιλήσω για το αυτονόητο. Το αφήνω στην κρίση σας. Εγώ αύριο το πρωί θα βγω από το σπίτι όπου βρίσκομαι για να πάω να ζητήσω εξηγήσεις από την Εισαγγελία για αυτή τη συμπεριφορά, η οποία είναι παραθεσμική και μη νόμιμη» δήλωσε.Στο ίδιο μήνυμα υπερασπίστηκε την κίνησή του να δημοσιοποιήσει τη λίστα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαχείριση προσωπικών δεδομένων.