Παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καταθέτοντας τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα «οφείλει να λαμβάνει υπόψη του», οι θέσεις των βουλευτών ήταν αμετακίνητες.

Το θέμα πάντως των αποκρατικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι για περίπου τέσσερις ώρες ταυτόχρονα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε, μετά από έντονους διαλόγους, να ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη για τις αποκρατικοποιήσεις και τον τελευταίο λόγο για κάθε μία από αυτές να τον έχει προς κύρωση η Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΚΤΕ αποφάσισαν τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους – κ.κ. Φ. Σαχινιίδης, Π. Κουκουλόπουλος και Γ. Κουτσούκος – με τον υπουργό, στον οποίο θα έδιναν διορία για τη συγκεκριμένη αλλαγή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα συγκληθεί ξανά ο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος στην προγραμματισμένη ονομαστική ψηφοφορία της επίμαχης διάταξης.

Ηταν χαρακτηριστική πάντως, η ένταση που επικράτησε στο χθεσινό ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων του, φέρεται να είπε: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας, παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο, εκχωρήσαμε τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και δεν είδα να αντιδράτε».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος του απάντησε πως: «Αν νομίζεις ότι θα φοβηθούμε επειδή φωνάζεις… Είσαι εκτεθειμένος».

Στην παρέμβασή του, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης υποστήριξε ότι «δεν μπορεί η Βουλή να γίνει πλυντήριο» και τον παρέπεμψε στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ενώ λίγο αργότερα, ο ίδιος μιλώντας στην Ολομέλεια παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν σημαντικά λάθη και διαχειριστικά των κυβερνήσεων αλλά και λάθη που οφείλονται στην αδράνεια και στις καθυστερήσεις των εταίρων μας». Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως η χώρα «μπορει να εκπλήξει και να φύγει μπροστά τα επόμενα δύο χρόνια, εάν δεν αδρανίσουμε και καθυστερήσουμε τις αλλαγές».

Η τοποθέτηση Αηδόνη

Στον ΚΤΕ όμως αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, λέγοντας ότι: «Ο Σαμαράς για οποιαδήποτε απόφαση ζητούσε ενημέρωση. Πρέπει να ενημερωνόμαστε, δεν μπορεί να αιφνιδιαζόμαστε. Νιώθω την ευθύνη για μια προηγούμενη περίοδο που συναίνεσα με διαδικασίες λευκής εξουσιοδότησης. Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχτώ και να δώσω καμία λευκή εξουσιοδότηση».

Το έντονο κλίμα αντιπαράθεσης στο πράσινο στρατόπεδο είχε προκαλέσει από πολύ νωρίς, η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλου υπερ της αρχής του νομοσχεδίου που ψηφιστηκε δια βοής χθες τα ξημερώματα στη Βουλή κατά πλειοψηφία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους βουλευτές του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραίτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Δριβελέγκας και Θεοδώρα Τζάγκρη διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για την στάση του εισηγητή, διαρρέοντας ότι «άλλα είχαμε συμφωνήσει για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και άλλα λέει ο κ. Κουκουλόπουλος στην ολομέλεια της Βουλής».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές επικρίνουν τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το νομοσχέδιο, λέγοντας πως ενώ είχαν αποφασίσει στο ΚΤΕΟ Οικονομικών το ΠΑΣΟΚ να είναι κάθετο στις διεκδικήσεις του, εκείνος «τα στρογγύλεψε στην Ολομέλεια».

Με βάση το πρόγραμμα του νομοθετικού έργου, την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο το γεγονός ότι η ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη μένουν κενές από κοινοβουλευτικές διαδικασίες δημιουργεί την εντύπωση ότι εκείνο το διήμερο θα κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση τα δημοσιονομικά, οι προαπαιτούμενες δράσεις και τα εργασιακά – γεγονός που δεν διαψεύσθηκε από συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης έλαβε χθες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο αλλά διεμήνυσε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξετασθεί την ερχόμενη Τρίτη που θα έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στη Βουλή σε έντονους τόνους με αιχμή της σφοδρής αντιπαράθεσης τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και μεγάλων λιμανιών και την αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού προηγουμένως έχει μειωθεί στο ελάχιστο η συμμετοχή του δημοσίου, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος πρότεινε να καλεί η Βουλή όποτε το θέλει όλους τους υπουργούς που εποπτεύουν υπο κρατικοποίηση οργανισμούς: «Όλα στο φως, στη Βουλή.

Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει αιφνιδιασμός και διαδρομές πίσω από την πλάτη μας, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Όσοι θέλουν να πολιτεύονται με συνθήματα και απλοϊκό τρόπο θα το βρούνε μπροστά τους».

Ο ίδιος πάντως ζήτησε την απόσυρση της διάταξης που αφορά το νέο τρόπο κρίσης των προϊσταμένων στις εφορίες, αλλά και την πρόβλεψη για ένταξη των τραπεζουπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.

Και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος μας κάλεσαν να αυτομολύσουμε και να καταψηφίσουμε τα μέτρα, να αγνοήσουμε την εντολή με την οποία εκλεγήκαμε βουλευτές. Έχουμε εντολή να κρατήσουμε τη χώρα όρθια στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται με απόλυτη επίγνωση και των προβλημάτων και των προβλημάτων της πατρίδας. Δεν μπορεί να πολιτεύεσαι αλλά καρτ».

Κάθετα αρνητική στη διάταξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ήταν και η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτύρη – Αικατερινάρη, η οποία δήλωσε πως θα την καταψηφίσει όπως έκανε και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών. «Έχουμε άλλο σκεπτικό στις αποκρατικοποιήσεις. Συνεχίζουμε να έχουμε επιφυλάξεις, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως «η διαφωνία μας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να εξαιρεθούν από τη διαδικασία. Βεβαίως είναι σημαντική η προσθήκη του υπουργού, αλλά αυτό είναι μια άλλη διαδικασία».

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς είπε: «Να δείξετε έστω και για την τιμή των όπλων ότι δεν λέτε σε όλα ναι, σε όσα ζητά ο Τόμσεν. Μετατρέψατε το Κοινοβούλιο σε πλυντήριο παράδοσης της χώρας στους δανειστές».

Υπερ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως είπε, έχουν μπει από τα παράθυρα, τάχθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Η κυβέρνηση θα γεμίσει την Ελλάδα με καζίνο και το μόνο που μας λείπει είναι να αναστήσουμε και να φέρουμε πίσω τον Αλ Καπόνε».

Επιφυλάξεις, παρά τη βελτίωση της διάταξης από τον Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση φοβάται την Ολομέλεια της Βουλής και πως καλό θα ήταν να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής για κάθε αποκρατικοποίηση.

Αυστηρή στην κριτική της ήταν και η βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη δημιουργία τουριστικών χωριών, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνει τα φιλέτα της δημόσιας γης στους ιδιώτες.