Για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθηθεί το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια μεγάλης έκτασης «νεκρή ζώνη» όπου οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν από απόσταση.

Ετσι, για πρώτη φορά στα χρονικά των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται ο αποκλεισμός για τους πολίτες της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, σε όλο το μήκος της πριν από την εξέδρα των επισήμων, προς το Μέγαρο Μουσικής! Ετσι, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, θα πρέπει να σταθούν μετά το ύψος της οδού Καραϊσκάκη, σε απόσταση 100 μέτρων δυτικά της εξέδρας, προς το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι για να επιτευχθεί το σχέδιο αποκλεισμού της λεωφόρου σε όλο το μήκος της πριν από την εξέδρα των επισήμων, απαιτείται μεγάλη αστυνομική δύναμη, γι’ αυτό κινητοποιούνται 2.000 αστυνομικοί. Για την ενίσχυση των διμοιριών ΜΑΤ της συμπρωτεύουσας θα μετακινηθούν και από την Αθήνα οι πιο «έμπειρες» διμοιρίες.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση αναφορικά με τα ακριβή σημεία από όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Ενα σημαντικό στοιχείο που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι η παρέλαση πραγματοποιείται σε σημείο της πόλης όπου δεν λειτουργούν κάμερες της Τροχαίας, ώστε να δίνεται απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Το «μάτι» της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι το ελικόπτερο που θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης.

Κινητοποίηση πρόκειται να υπάρξει και από θαλάσσης, στο ύψος της εξέδρας των επισήμων και του γερμανικού προξενείου, όπου σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες. Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε άτομα που θα κινούνται προς τη νέα παραλία, αν και μέχρι αργά χθες δεν είχαν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της παρέλασης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει προφορικά από τα επιτελεία του Στρατού να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος διέλευσης των τμημάτων. «Ως παράδειγμα λαμβάνεται η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, η οποία διήρκεσε 23 λεπτά», αναφέρουν αστυνομικοί.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν και στην Αθήνα, όπου η μαθητική παρέλαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σύντομη και να μην ξεπεράσει σε διάρκεια τη μισή ώρα.