Ενα μεγάλο τμήμα της παλιάς πόλης των Χανίων αλλάζει έστω και για λίγο, καθώς άρχισαν την περασμένη εβδομάδα τα γυρίσματα της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου». Για τις ανάγκες των γυρισμάτων άλλαξε εντελώς ο χώρος πίσω από το Γυαλί Τζαμί, με την τοποθέτηση ως σκηνικών ενός περιπτέρου, μια «μαρμάρινης» βρύσης και μια εντυπωσιακής πύλης στην αρχή της οδού Σουρμελή.

Πρωταγωνιστές της ταινίας, που βασίζεται στο βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ, είναι οι διάσημοι Βίγκο Μόρτενσεν («Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών») και Κίρστεν Ντανστ («Αυτόχειρες παρθένοι»). Σκηνοθέτης στην πρώτη του προσπάθεια ο Χοσέιν Αμινί, υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για τα «Φτερά της αγάπης» και σεναριογράφος του «Drive». Γυρίσματα θα γίνουν στην Κνωσό (που θα γίνει το ανατριχιαστικό σκηνικό ενός φόνου), για την οποία δόθηκε άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Αθήνα.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας για την ταινία προκειμένου να μη χαλάσουν οι σκηνές και αλλοιωθεί το κλίμα της δεκαετίας του ’60 που θέλουν να φτιάξουν οι δημιουργοί της, αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και τα συμβόλαια των ηθοποιών που μένουν σε μεγάλο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη των Χανίων. Η πρόσβαση στην οδό Αγγέλων την περασμένη εβδομάδα ήταν αδύνατη, καθώς μια μεγάλη ομάδα φροντιστών με ευγενικό τρόπο ζητούσε από τον κόσμο που περνούσε από το λιμάνι να επιταχύνει το βήμα του, ενώ απέτρεπε τη φωτογράφιση προς την πλευρά όπου γίνονταν τα γυρίσματα.

Η παραγωγή έχει πέντε εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης. Στην Χατζ. Νταλιάνη είναι το κεντρικό όπου διευθύνεται η όλη παραγωγή, στην Εισοδίων είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου κατασκευάζονται τα αντικείμενα εποχής, π.χ. πακέτα τσιγάρων της δεκαετίας του ’60 που δεν κυκλοφορούν εδώ και χρόνια κατασκευάζονται από ειδικούς τεχνίτες. Τα σκηνικά φτιάχνονται σε ειδικό χώρο στο ΒΙΟΠΑ της Σούδας, εκεί όπου μετασκευάστηκαν και παλιά λεωφορεία που ήρθαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθούν στα γυρίσματα. Το βεστιάριο όπου δοκιμάζονται ρούχα βρίσκεται στον χώρο του Φρουρίου Φιρκά, ενώ το πρώτο μοντάζ γίνεται σε διαμέρισμα μέσα στην πόλη.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 150 άτομα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιείται για τα γυρίσματα (φροντιστές, τεχνικοί, κατασκευαστές) χωρίς να υπολογιστούν οι ηθοποιοί και οι κομπάρσοι. Στα συνεργεία συμμετέχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Νίκου Κούνδουρου.

Οι παραγωγοί εδώ και εβδομάδες ζητούσαν κομπάρσους και είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από κάστινγκ. Υπολογίζεται ότι είδαν πάνω από 700 άτομα! Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται καθώς προσήλθαν πάρα πολλά άτομα ηλικίας από 20 έως 35 ετών, ενώ οι ανάγκες της ταινίας ήταν για άτομα κυρίως από 35 ετών και πάνω.

Στις 14 Οκτωβρίου ολοκληρώνονται όλα τα γυρίσματα και τα συνεργεία θα αποχωρήσουν από την Κρήτη.