Σύσσωμη η Βουλή ζήτησε χθες να δοθεί η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε από το βήμα του προεδρείου ότι τη λίστα θα τη ζητήσει η Βουλή «σφραγισμένη» και πως ο ίδιος θα συνεννοηθεί «κατ’ αρχήν στη Διάσκεψη των Προέδρων γιατί ήθελα να υπάρχει μία ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση επ’ αυτού». Και πρόσθεσε: «Αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον δημιουργείται επειδή όλοι συζητάμε με βάση διαρροές, οι οποίες τελικώς θέλουν τον χρόνο τους για να φανεί εάν είναι αλήθεια ή όχι».

Για το ίδιο θέμα, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στους δύο τέως υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωσταντίνου και Βαγγέλη Βενιζέλο, κάνοντας λόγο για «πράσινη ομερτά», ενώ κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι δημιουργεί μία άλλη «γαλάζια ομερτά».

«Εδώ και καιρό έχω κάνει αναφορά στο περιβόητο τρίγωνο της αμαρτίας που κυβερνά αυτό τον τόπο. Στη μία άκρη του τριγώνου είναι ένα σάπιο υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα που τώρα τελευταία έχει αρχίσει να εκπέμπει μια πολύ άσχημη οσμή, μία δυσοσμία», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε ότι στην άλλη άκρη του τριγώνου είναι «η χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία και όλοι αυτοί που δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για να είναι μεγαλομέτοχοι στις τράπεζες και στην τρίτη άκρη ΜΜΕ που, παρά το γεγονός ότι είναι χρεοκοπημένα και πειρατικά, δεν έχουν πληρώσει τις άδειες που κατέχουν παράνομα για να εκπέμπουν, στηρίζουν τις επιλογές του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Και κλείνει ο φαύλος κύκλος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που είχε καταθέσει στις 11 Οκτωβρίου 2011, για το εάν υπάρχει η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και για έλληνες καταθέτες στην Ελβετία και τόνισε ότι στη θέση του Πρωθυπουργού τότε του απάντησε ο τέως υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος –κατά την άποψή του –«δεν βρήκε ούτε μία συγκεκριμένη φράση να απαντήσει με ευθύτητα εάν υπάρχει ή όχι το περιβόητο CD». Ο ίδιος επιπλέον υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκείνη την περίοδο του απαντούσε «για περιβόητες λίστες Κουσελά (σ.σ.: τέως υφυπουργού Οικονομικών) αναφορικά με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που υπήρχαν εδώ σ’ ένα καμαράκι της Βουλής, να πηγαίνουμε σαν τους κλέφτες να βλέπουμε τα ονόματα. Δεν γνώριζε τον φόνο;» Και συμπλήρωσε σε έντονο ύφος: «Είστε προστάτες επιλεγμένων συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του λαού. Πρέπει να φύγετε πριν είναι αργά το γρηγορότερο. Σε ό,τι μας αφορά, με βάση το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να απαλλαγεί ο τόπος απ’ αυτή τη βρωμιά».