«Δεν αντέχω. Υπέφερα μία φορά, δεν θα το περάσω ξανά. Δεν αντέχω…». Αυτές τις φράσεις επαναλάμβανε διαρκώς τις τελευταίες ημέρες τόσο σε συγγενείς και φίλους όσο και στους συναδέλφους του ο Λεωνίδας Τζανής. Αναφερόταν στην εμπλοκή του ονόματός του, προ δεκαετίας, στην υπόθεση με τα φρουτάκια. Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών ότι τώρα βρισκόταν στη λίστα των 35 πολιτικών προσώπων του ΣΔΟΕ (σ.σ.: η 36η εγγραφή είναι το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής), κατέβαλαν τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, που περιγράφεται από ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά ότι «ήταν άνθρωπος που δεν άντεχε την πίεση».

Χθες το απόγευμα η γυναίκα του Μαρία τον βρήκε νεκρό (είχε απαγχονιστεί με σύρμα) στο γκαράζ του σπιτιού τους, στη συνοικία Καραγάτς του Βόλου. Σημείωμα που να αναφέρεται στους λόγους της αυτοκτονίας δεν είχε βρεθεί έως αργά χθες το βράδυ. «Ηταν πολύ προβληματισμένος και σκεπτικός τις τελευταίες μέρες. Ενα ανθρώπινο ράκος, υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» συγγενικό του πρόσωπο. «Μιλούσε ακόμη και για αυτοκτονία και ζητούσε από φίλους να προσέχουν την οικογένειά του, αλλά ποιος να φανταστεί ότι θα έφτανε έως εκεί», πρόσθεσε. Ο Λεωνίδας Τζανής, που ήταν δικηγόρος, άφησε πίσω του δύο παιδιά, έναν γιο φοιτητή και την κόρη του, μαθήτρια στη Γ’ λυκείου.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Το όνομά του μπήκε στην περίφημη λίστα των 36 του ΣΔΟΕ ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορούσε την «προστασία» ιδιοκτητών καταστημάτων με φρουτάκια στον Βόλο την περίοδο του 2000. Τη διερεύνηση της καταγγελίας είχε αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, υπηρεσία με δικαιοδοσία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για την υπηρεσία που παραμένει ακέφαλη από τον αρχές του χρόνου, μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του πρώην επικεφαλής της, Χρήστου Παπαχατζή, για την υπόθεση του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία που έφτασε στον Αρειο Πάγο αφορούσε τον πρώην υφυπουργό κι έναν εργαζόμενο σε οικονομική υπηρεσία στον Βόλο, οι οποίοι εμφανίζονταν να καλύπτουν ιδιοκτήτες καταστημάτων με φρουτάκια στον Νομό Μαγνησίας την περίοδο του 2000, όταν ο Λεωνίδας Τζανής ήταν υφυπουργός. Πηγές του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, ο Λ. Τζανής φέρεται ότι μεσολαβούσε ώστε να σβήνονται ή να μειώνονται πρόστιμα που βεβαιώνονταν σε επιχειρηματίες με φρουτάκια, με αντάλλαγμα, όπως σημειώνεται, διάφορα «δωράκια» από τους ελεγχόμενους καταστηματάρχες. Αν και η καταγγελία αφορούσε την περίοδο 2000, δηλαδή 12 χρόνια νωρίτερα, άρχισε έρευνα από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Μάιο δόθηκε εντολή να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί, ωστόσο ο Λεωνίδας Τζανής δεν είχε κληθεί να καταθέσει προανακριτικά στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.