Μέσα σε ένταση και γιουχαΐσματα ανακοινώθηκε η ιστορική απόφαση για την υπόθεση της Βαριοπούλας, στην οποία 365 πρόσωπα κατηγορούνταν για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Το δικαστήριο επέβαλε σε τρεις στρατηγούς ποινή φυλάκισης 20 χρόνων, καθώς και ποινές φυλάκισης 18 και 16 χρόνων σε άλλους αξιωματικούς. Μόνο 35 αθωώθηκαν. Στη δεύτερη μεγαλύτερη δίκη της Τουρκίας μετά την υπόθεση Εργκένεκον αρχικά το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια για τους τρεις στρατηγούς: τον πρώην αρχηγό της Α’ Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο οποίος ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος στην υπόθεση, τον πρώην αρχηγό του τουρκικού Στόλου ναύαρχο ε.α. Οζντέν Ορνέκ και τον πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα. Η ποινή τους τελικά μειώθηκε στα 20 χρόνια με την κατηγορία της «ανεπιτυχούς προσπάθειας επιβολής πραξικοπήματος».

Σε 18 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς στρατηγός ε.α. Εργκίν Σαϊγκούν, ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγός ε.α. Σουλρού Σαρίισικ, ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε εκλεγεί βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος MHP αλλά παρέμεινε υπό κράτηση, ο αντιστράτηγος ε.α. Γιουρνταέρ Ολτζάν, ο αντιστράτηγος ε.α. Νεζάτ Μπεκ και ο αντιναύαρχος Αμπντουλάχ Ερένογλου.

Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση, οι συγγενείς των καταδικασθέντων άρχισαν να αποδοκιμάζουν το δικαστήριο. Η δίκη διήρκεσε 21 μήνες και στην ετυμηγορία αντέδρασαν πρώτοι οι δικηγόροι των καταδικασθέντων. Ο δικηγόρος του Τσετίν Ντογάν, ο Τζελάλ Ουλγκέν, δήλωσε αμέσως μετά ότι η απόφαση δεν ήταν έκπληξη γι’ αυτούς και πως η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Χαρακτήρισε μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Τουρκίας τη χθεσινή ημέρα και υποστήριξε πως οι δικαστές βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών. Στην τελευταία απολογία του, την Πέμπτη, εντός του δικαστηρίου ο Τσετίν Ντογάν είχε πει ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στο κατηγορητήριο» και είχε προσθέσει: «Καλορίζικη η απόφαση που θα ληφθεί για εμάς». Ο Εργκίν Σαϊγκούν είχε πει: «Ηρθε η ώρα της απόφασης. Εσείς έχετε τη δύναμη, αλλά εμείς έχουμε το δίκιο μαζί μας». Ο πτέραρχος Φιρτίνα είχε απορρίψει επίσης τις κατηγορίες.

Εδώ και πέντε μήνες οι περισσότεροι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Είχαν υποστηρίξει ότι πολλά έγγραφα που παραδόθηκαν στο δικαστήριο ήταν πλαστά και ζήτησαν να γίνει έρευνα σε ειδικά εργαστήρια, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο.

Το σχέδιο Βαριοπούλα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ» τον Ιανουάριο του 2010. Προέβλεπε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν μέσω πρόκλησης έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Καταρτίστηκε τον Μάρτιο του 2003 στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου με τη συμμετοχή 162 αξιωματικών και αποτελούνταν από 5.000 σελίδες. Μεταξύ άλλων, θα βομβαρδίζονταν δύο τζαμιά, θα προκαλούνταν ένταση στο Αιγαίο με κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους με τρόπο που να φαινόταν ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό πολεμικό και θα καταλαμβανόταν τμήμα του Εβρου.