Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνολική παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, δήλωσε τα εξής:

«Mε τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη και απευθυνόμενος τελικώς μόνο στις συνιστώσες του, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει την πλήρη απουσία σχεδίου και προγράμματος του κόμματός του, ομολογώντας έτσι ότι δεν έχει τίποτα το καινούριο να προσφέρει.

»Μέσα από έναν κυκεώνα στόχων, αρχών και πόλων με συμπλέγματα, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη νεκρανάσταση του κρατισμού, υιοθετώντας συντεχνιακές λογικές.

»Στο αναχρονιστικό ευχολόγιό του δεν βρήκαν θέση η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και η μείωση της σπατάλης του κράτους, οι κυριότερες δηλαδή παράμετροι ενός αληθινά βιώσιμου εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και αναπτυξιακής προοπτικής για τον Πολίτη και τη Χώρα. Είναι λυπηρό ένας νέος άνθρωπος να μιλάει με γερασμένους όρους παρελθόντος.

»Εκτός πραγματικότητας, μίλησε για 8 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους σε μία οικονομία σε ύφεση και για δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κρατικές δαπάνες σε μια χώρα με οξύ πρόβλημα ελλείμματος. Φλερτάροντας συνεχώς με τη χρεοκοπία ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συνεπής υπηρέτης του λόμπι της δραχμής και όσων κρύβονται πίσω του. Δεν οργανώνει την ανατροπή , όπως διατείνεται, αλλά την καταστροφή».

Η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε τα εξής:

«Αντιμνημονιακό μανδύα φοράει ο κ. Τσίπρας. Τον άκουγα στη Θεσσαλονίκη. Πολύ ωραία τα λες όταν είσαι αντιπολίτευση. Όταν όμως κερδίζεις της εξουσία και αναλαμβάνεις ευθύνες αλλάζουν όλα. Ας ρωτήσει και τον κ. Σαμαρά. Ήταν μέχρι χθες συνοδοιπόροι στην αντιμνημονιακη πολιτική.

»Κρύφτηκαν όλοι πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Τις πήραμε εμείς τις ευθύνες. Αυτό το βάρος που δεν το μοιραστήκαμε, το πληρώσαμε στις εκλογές. Τώρα κανείς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα πως θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη των εταίρων, χωρίς τη χρηματοδότηση, χωρίς το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας καθησυχάζει τους πολίτες με μια υπόθεση εργασίας. Τι λέει ο κ. Τσίπρας; Δεν προβλέπεται να μας διώξουν από

την ευρωζώνη. Προφανώς και δεν προβλέπεται. Απλά χωρίς το μνημόνιο θα αναγκαστούμε να φύγουμε μόνοι μας».

Για αντιγραφή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ο γραμματέας της Κ.Ο. του κινήματος, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

«Η χθεσινή ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με σαφήνεια αντέγραψε απολύτως και υιοθέτησε πλήρως, το σύνολο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας και στο θέμα της λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εξαγγελία του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία ενός Ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης παρατήρησε:

«Λυπάμαι αλλά ο κ. Τσίπρας έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος. Πριν μερικές εβδομάδες ως Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου στην Κυβέρνηση για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 150 δις ευρώ από τα έσοδα των Υδρογονανθράκων τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να μην πάνε για καταναλωτικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, αλλά να στηρίξουν αποκλειστικά και μόνο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Οσον αφορά στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «ποιοτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια και κατοικίες, προκειμένου να υπάρξουν ενεργειακά οφέλη και εξοικονόμηση ενέργειας», ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι η δράση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο περίπου, ως πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ του ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται όπως εξήγησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» συνολικής δαπάνης 700 εκατ. ευρώ «όπου πάνω από 30.000 ελληνικά νοικοκυριά έχουν καταθέσει αιτήσεις και πάνω από 5.000 έχουν ήδη αρχίσει να αποπληρώνονται, με επιδότηση 70% των επεμβάσεων σε κατοικίες των φτωχότερων και ασθενέστερων νοικοκυριών»..

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τα εξής:

«Οι θέσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελούν αποσπάσματα από αντίστοιχες ομιλίες των Γ. Παπανδρέου πριν το 2009 και του Αντ. Σαμαρά την περίοδο που παρίστανε τον αντιμνημονιακό, διανθισμένες με κούφιες αριστερές και πατριωτικές κορώνες.

»Όπως και οι προηγούμενοι, πρότεινε ξανά το άλλο μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι για το λαό φέρνει μόνο μνημόνια και εξαθλίωση. Ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη βολική και χρήσιμη γι’ αυτούς κυβερνώσα αριστερά. Οι ριζοσπάστες αριστεροί οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί αυτό που δεν χρειάζεται τώρα ο λαός είναι νέα εξαπάτηση, νέα απογοήτευση».