Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απέχουν πολύ, για ακόμη μία φορά, από το να αποτελούν συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας οι Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίπτωση καθώς:

n Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι δεδομένη, αλλά θα εξεταστεί για τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, όταν αυτές αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

n Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα, διάρκειας έως τριών ετών. Μετά το PSI, σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους έχει καταστεί μακροπρόθεσμο.

Με αυτόν τον τρόπο, η απόφαση δεν διορθώνει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ούτε τον κατακερματισμό της νομισματικής πολιτικής που ο ίδιος ο Ντράγκι εντόπισε ως βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης, αφού (…) δεν μειώνει τα spreads σε όλες τις χώρες, δεν βοηθά τον δανεισμό των επιχειρήσεων σε χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Επιπλέον, για να τεθεί σε εφαρμογή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υπαχθούν σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο. Θα επιδιωχθεί μάλιστα, όπως αναφέρεται, η εμπλοκή του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ προσκολλημένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και σε περίοδο ύφεσης, αναφέρει ότι η αγορά ομολόγων θα αντισταθμιστεί από άλλα μέτρα προκειμένου να μην αυξηθεί η συνολική προσφορά χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν η χρηματοδότηση και η ρευστότητα σε άλλους τομείς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΚΕ Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η ανάλυσή του διανεμήθηκε χθες ως επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο Τύπου του κόμματος.