Η πυρκαγιά είναι «οριοθετημένη» από τους πυροσβέστες οι οποίοι προσπαθούν να την θέσουν άμεσα υπό έλεγχο καθώς, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, η ένταση του ανέμου από το μεσημέρι θα αυξηθεί και τοπικά οι ριπές θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος της πόλης Παύλος Μπαριτάκης έκανε λόγο για «βιβλική και άνευ προηγουμένου καταστροφή», σημειώνοντας ότι εξαιτίας της έντασης του ανέμου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση.

«Η εικόνα απ’ άκρη σε άκρη του δήμου, όπου έχει περάσει η φωτιά είναι τραγική. Μιλάμε για μία βιβλική, άνευ προηγουμένου, καταστροφή. Οι πληγές είναι μεγάλες» είπε ο κ. Μπαριτάκης, αναφέροντας ότι η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πυρκαγιά προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Στάχτη έγιναν χιλιάδες ελαιόδεντρα, κάηκαν αιγοπρόβατα και μελίσσια, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές.

Επίσης, διάφορα χωριά της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Μπαριτάκης ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη.

Η φωτιά ξεκίνησε από δασική έκταση όμως εξαιτίας των ανέμων, που έφταναν τα 10 μποφόρ, πήρε διαστάσεις και επεκτάθηκε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε οικισμούς. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν η Κάτω Βιάννος και τμήμα του χωριού Χόνδρος.

Δύο συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για εμπρησμό. Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο και έναν υπάλληλό του.

Ο κτηνοτρόφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλήρωμα πυροσβεστικού ελικοπτέρου που τον είδε να φεύγει μ’ ένα μαύρο αυτοκίνητο από σημείο όπου εκδηλωνόταν πυρκαγιά. Οι πιλότοι κατέγραψαν τα στοιχεία του οχήματος και ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία που τον συνέλαβε.

Άλλα πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη παραμένουν, επίσης, οι πυρκαγιές στην περιοχή Αγκαθωτό του Δήμου Πρεσπών στη Φλώρινα και στην Πλατανιά Ρόδου.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν τα ξημερώματα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ενώ κατασβέστηκε η φωτιά σε δασική έκταση στη Μαυροράχη Λαγκαδά.