Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από συνομιλία που είχε ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος με τον κ. Ρογκ, σημειώνεται πως από την πλευρά της ΔΟΕ δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις:

»O Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο του είπε ότι η Βρετανία είναι «το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού» όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ’ αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».

Στο χαιρετισμό του ο Ζακ Ρογκ ανέφερε συγκεκριμένα ότι κατά κάποιον τρόπο οι Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους, υπό την έννοια ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε μεθοδικά τον αθλητισμό και τον συνέδεσε με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Καπράλος: Οι δηλώσεις Ρογκ δε δυσφήμησαν την Ελλάδα

Οι δηλώσεις του Ζακ Ρογκ στη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν δυσφήμισαν την Ελλάδα, σύμφωνα με την θέση του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου.

Λίγη ώρα μετά τον αγώνα της Βίκυς Αρβανίτη και Μαρίας Τσιαρτσιάνη, ο «ισχυρός» άνδρας της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Αρχικά όταν τις άκουσα μου φάνηκαν άσχημες, αλλά μετά διαβάζοντας προσεκτικά το πρωτότυπο κατάλαβα ότι δεν είχα κακή πρόθεση να δυσφημήσει την Ελλάδα. Προσπάθησε να φανεί καλός προς τους Αγγλους διοργανωτές, αναφερόμενος στον αγγλικό αθλητισμό και στον αγγλικό τρόπο ζωής. Σήμερα επικοινώνησα με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ και το διευθυντή επικοινωνίας οι οποίοι εξέδωσαν και τη γνωστή ανακοίνωση με την οποία βάζουν τα πράγματα στ θέση τους. Κανένας άλλωστε δεν έχει αμφισβητήσει, ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς. Αυτό που ήθελε να πει ο κ Ρογκ ήταν ότι πολλά σύγχρονα αθλήματα, όπως το ράγκμπι και το μπάντμιντον αναπτύχθηκαν στην Αγγλία, ενώ υιοθετήθηκαν και πολλοί κανόνες αγώνων. Δεν νομίζω ότι υπήρχε καμία πρόθεση από κανέναν να θίξει την Ελλάδα», είπε ο κ. Καπράλος και συνέχισε:

«Η Τελετή έναρξης των Βρετανών παρουσίασε περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ίδιους, γιατί αναφέρθηκε σε κομμάτια της ιστορίας της Αγγλίας. Η δική μας είχε περισσότερο συναίσθημα και με δεδομένο ότι η τεχνολογία ήταν υποδεέστερη οκτώ χρόνια πριν θεωρώ προσωπικά ότι η Αθήνα έδωσε κάτι περισσότερο στον κόσμο και το νόημα των Αγώνων. Εμείς είχαμε επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν, ενώ οι Άγγλοι είναι απόλυτα προσηλωμένοι στους νόμους και τους κανόνες που διέπουν επίσημα τους Αγώνες.»