Ή καλύτερα δεν θεωρούν το έτερόν τους ήμισυ «αντίπαλο». Το αντίθετο μάλιστα. Είναι αυτό που συμπληρώνει τη ζωή τους εντός και εκτός στίβου.

H Φεντερίκα Πελεγκρίνι και Φίλιπο Μανίνι είναι τρελά ερωτευμένοι.

Και το δείχνουν σε κάθε τους στιγμή. Είτε βρίσκονται στην πισίνα – τελευταία ο φωτογραφικός φακός τους έπιασε να φιλιούνται με πάθος ύστερα από προπόνηση – είτε δειπνούν σε εστιατόριο κάτω από το φως των κεριών. Ενα άλλο ζευγάρι κολυμβητών, που από το 2010 συμβιώνουν στο Βερολίνο, είναι η Μπρίτα Στέφεν και ο Πολ Μπιέντερμαν, από τους οποίους οι Γερμανοί περιμένουν κάποιο μετάλλιο στο Λονδίνο.

Η Φεντερίκα και ο Φίλιπο, η Μπρίτα και ο Πολ είναι ζευγάρια του σήμερα. Σε μια παγκόσμια κοινωνία χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις και προπάντων χωρίς τις πολιτικές διαφορές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών τους μέχρι και το τέλος της 10ετίας του 1990.

Αυτό το κλίμα, το ψυχροπολεμικό που επικρατούσε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «έσπασαν» ο αμερικάνος σφυροβόλος Χάρολντ Κόνολι και η Τσεχοσλοβάκα Ολγα Φικότοβα, μετέπειτα κ. Κόνολι και με αμερικανική υπηκοότητα.

Γνωρίστηκαν στη διάρκεια προπόνησης στο ολυμπιακό χωριό της Μελβούρνης, πριν τους Αγώνες. Το αίσθημα ήταν… κεραυνοβόλο. Παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά στην Πράγα και απέκτησαν τρία παιδιά. Το 1973 ο γάμος τους διαλύθηκε.

Ο Βαλερί Μπορζόφ έχει να θυμάται τους Ολυμπιακούς του Μονάχου, όχι μόνο για τα χρυσά μετάλλια στα 100 μ. και 200 μ. αλλά και για το ότι εκεί γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του, τη χρυσή ολυμπιονίκη της γυμναστικής Λουντμίλα Τουρίσεβα.

Η πιο ωραία στιγμή σε ολυμπιακό χωριό έλαβε χώρα το 1964 στο Τόκιο. Ο Βούλγαρος Νικολάι Προντάνοφ παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ντάνα Γιοργκόβα (επίσης αθλήτρια της Βουλγαρίας), με καλεσμένους τους περίπου 5.500 αθλητές και αθλήτριες των Αγώνων, στο ολυμπιακό χωριό με φόντο τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2000 στο Σίδνεϊ, ο Ρότζερ Φέντερερ γνώρισε τη Μίρκα Βάβρινεκ που ήταν συμπαίκτριά του. Παντρεύτηκαν και το 2009 απέκτησαν δύο δίδυμες κορούλες.

Ενα… τρελό ειδύλλιο παίχθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988). Η Φιόνα Μέι είδε τον ιταλό άλτη του επί κοντώ σε προπόνηση, στην Νότια Κορέα και ξετρελάθηκε. «Είναι σαν να αντικρίζω έναν αρχαίο θεό κάθε φορά που τον βλέπω», είπε σε συναθλήτριές της. Το 1993 παντρεύτηκαν και το 1994 ο Μέι πήρε την ιταλική υπηκοότητα, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατακτώντας μετάλλιο.

Γυρίζοντας τέσσερα χρόνια πίσω, βλέπουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου αποτέλεσαν την αφετηρία για μια νέα ζωή, για αρκετούς κινέζους αθλητές και αθλήτριες.

Οπως την όμορφη αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Χού Μέι και τον συμπατριώτης της μπασκετμπολίστα Ζιού Φανγκού. Ενώ το ίδιο έκαναν η Ντου Λι και ο Πανγκ Βου, που ήταν ολυμπιονίκες στη σκοποβολή. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε στη διάρκεια των Αγώνων στο Πεκίνο, παντρεύτηκε, απέκτησε παιδί, ενώ τώρα βρίσκονται μαζί στο Λονδίνο.