Οι προτάσεις προκαλούν ήδη αντιδράσεις και εκπρόσωποι των συνδικάτων μιλούν για απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που περιληφθούν στο Μνημόνιο. Κυβερνητικές πήγες πάντως ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κατάργηση κεκτημένων. Σημειωτέον ότι υποψήφιοι οργανισμοί για ιδιωτικοποίηση είναι η - κερδοφόρα - Cyta (Αρχή Τηλεπικοινωνιών) και η Αρχή Ηλεκτρισμού.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με όσα έγιναν γνωστά ως προθέσεις της τρόικας για συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15%, μειώσεις μισθών, αποκοπή του 13ου μισθού, μείωση κατά 10% των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων βούλιαξαν την αγορά. Το κυπριακό χρηματιστήριο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό με τον Γενικό Δείκτη με απώλειες 8,02% και μεγάλους χαμένους τις τράπεζες.
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμα να υπερασπιστούν την ΑΤΑ - θεσμό που δεν ισχύει αλλού στην Ευρώπη - και το θέμα να αφεθεί στον κοινωνικό διάλογο με την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
Η κοινοποίηση των προτάσεων έχει προκαλέσει ανώμαλη προσγείωση στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα που παρουσίαζαν μια οικονομία με λιγότερα προβλήματα και ήλπιζαν σε ένα ήπιο Μνημόνιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα, πιστεύουν σε περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Οι τροϊκανοί αντιθέτως βλέπουν μια προβληματική οικονομία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ύφεση θα αγγίζει το 2012 το 3%, με προοπτική να αυξηθεί το 2013.
Πάντως η τρόικα δεν δείχνει να βιάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες το Μνημόνιο θα λάβει την οριστική του μορφή τον Οκτώβριο. Μέλη της τρόικας προέτρεψαν μάλιστα συνομιλητές τους να... πάνε διακοπές τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από