Εντείνεται η ανησυχία όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά τη μόλυνση ανασοκατασταλμένου ασθενούς από μετάγγιση αίματος. Στο μεταξύ καταγράφηκε και δεύτερος θάνατος, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν εντοπιστεί 18 άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει βαριά λοίμωξη.

Οπως πάντως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο, τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας. Στην ίδια ανακοίνωση οι ειδικοί υπογραμμίζουν «ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα».

Αίμα σε καραντίνα. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του αίματος, στέλεχος του υπουργείου Υγείας επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα – δηλαδή, από τις 7 Ιουλίου – έχει μπει σε καραντίνα το αίμα των αιμοδοτών, το οποίο ελήφθη από τις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη (εκεί, δηλαδή, όπου καταγράφηκαν κρούσματα).

Επιπλέον, τα κέντρα αιμοδοσίας δεν λαμβάνουν αίμα από αιμοδότες οι οποίοι κατοικούν σε επικίνδυνες περιοχές. Ειδικότερα, στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συσταθεί ειδική ομάδα που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους και εντομολόγους, η οποία παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και επικαιροποιεί τις οδηγίες προς τα κέντρα αιμοδοσίας.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου των μονάδων αίματος. Οπως υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος στα «ΝΕΑ», έχουν ήδη ελεγχθεί δειγματοληπτικά 140 μονάδες, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο ιό.

Μέτρα προστασίας. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά ατομικά μέτρα προστασίας, όπως είναι η τοποθέτηση σίτας σε κάθε άνοιγμα, η χρήση ειδικών αντικουνουπικών συσκευών και η επάλειψη με ειδικές κρέμες ή λοσιόν.