Στο πακέτων περικοπών το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε και οριζόντιες παρεμβάσεις, με αρμόδια στελέχη του υπουργείου να ξεκαθαρίζουν πως «όταν ο στόχος (περικοπών) είναι τόσο φιλόδοξος δεν μπορούν να μην λαμβάνονται δραστικά μέτρα».

Ενδεικτικά, στις προτάσεις περιλαμβάνεται :

-Μείωση 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-Μείωση 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

-Επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.

-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Καθιέρωση του θεσμού της συνασφάλισης, με χρηματική «ποινή» υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο.

-Επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών.

Επίσης, το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου και των δόσεων αποπληρωμής των αυξημένων φόρων που έχουν βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα εξετασθεί στις επαφές των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τη τρόικα και αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση έως μεθαύριο Σάββατο.
 

Πρόταση της κυβέρνησης είναι η αποπληρωμή να γίνει έως και σε 10 δόσεις για τους φορολογουμένους που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι τα τέλη του μήνα. Προϋπόθεση δε για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από