Οι επισκέψεις του Κόλινς, που θα συμπέσουν με την νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, θεωρούνται άλλη μια απόδειξη της έντονης ανησυχίας που επικρατεί στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη στην οικονομία τους.

«Ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς θα μεταβεί στην Αθήνα και στη Ρώμη για να έχει διαβουλεύσεις αναφορικά με τις συναινετικές προσπάθειες, με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση, αλλά και ανάπτυξη, στην Ευρώπη», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοινωθέν.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επισκέψεων του Κόλινς.

Οι επισκέψεις του Κόλινς, στη βάσει «διμερών δεσμεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών», θα συμπέσουν χρονικά με την έναρξη μιας ακόμα επίσκεψης της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα, με στόχο να ελεγχθεί η τήρηση του συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής λιτότητας.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τον τελευταίο καιρό, με δηλώσεις τους εκφράζουν ανησυχία για την επίπτωση στην αμερικανική οικονομία από την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, στο τέλος των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί, έθεσε την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη ως «βασικό λόγο ανάσχεσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας».