Εντολή να βγάλουν από τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της Χίου τη σορό του τούρκου αντισμηναγού, πιλότου Ναΐλ Ερντογάν έδωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Απντουλάχ Γκιουλ στο Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν τώρα θα ζητηθεί άδεια από την Ελλάδα για τις έρευνες αφού βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο τούρκος πιλότος είχε πέσει με το πολεμικό αεροσκάφος του στη θάλασσα το 1996 έπειτα από σκληρές αερομαχίες με ελληνικά F16. Τώρα ο συγκυβερνήτης του ο οποίος είχε σωθεί υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ελληνικό F16, αλλά ο τουρκικός Στρατός το έκρυψε για οκτώ χρόνια.

«Ηταν μεγάλη ντροπή για τις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας, γι’ αυτό και κρατήθηκε κρυφό για οκτώ χρόνια. Στην οικογένεια του σμηναγού το είπαν με τρόπο έπειτα από οκτώ χρόνια. Τώρα επειδή ο Πρόεδρος Γκιουλ έδωσε οδηγίες να βγάλουν το αεροσκάφος από τον βυθό, δεν είναι πια μυστικό», υποστήριξε ο συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Οσμάν Τσιτσεκλί στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ. Μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα μυστικά γύρω από το θέμα, τα οποία δεν μπορούν να αποκαλυφθούν.

ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ. Στις 8 Οκτωβρίου 1996 ζεύγος τουρκικών F16 είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών κατά τη διάρκεια τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο. Ελληνικά F16 απογειώθηκαν αμέσως για πτήση αναγνώρισης. Τα τουρκικά F16 επέμειναν χωρίς να αποχωρούν και ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες με αποτέλεσμα τη συντριβή ενός τουρκικού F16. Ο σμηναγός Ναΐλ Ερντογάν κατέληξε με το αεροσκάφος στον βυθό της θάλασσας εννέα μίλια από τις ακτές της Χίου, ενώ ο συγκυβερνήτης του Οσμάν Τσιτσεκλί κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το κάθισμα εκτίναξης και να πέσει στη θάλασσα με αλεξίπτωτο. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χίου. Οι έρευνες τότε για την ανεύρεση του σμηναγού Ναΐλ Ερντογάν ήταν άκαρπες και το συμβάν καταγράφηκε ως δυστύχημα. Το 2003 ανακινήθηκε το θέμα και υποστηρίχτηκε ότι το τουρκικό F16 χτυπήθηκε από ελληνικό.

Τις τελευταίες ημέρες μετά την ανεύρεση από το θρυλικό αμερικανικό πλοίο «Ναυτίλος» των σορών των δύο τούρκων πιλότων του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Συρία, το θέμα επανήλθε. Η 23χρονη κόρη του σμηναγού Ναΐλ Ερντογάν άρχισε εκστρατεία λέγοντας: «Το «Ναυτίλος» βρήκε τους πιλότους στη Συρία, να βρει και τον πατέρα μου». Επειτα από τις οδηγίες του Προέδρου της Τουρκίας η 23χρονη Εβρίμ δήλωσε: «Πετώ στα σύννεφα από χαρά».