Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (22,8 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H απόκλιση οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 909 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 έως τις 31 Ιουλίου 2012 και τις 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα.

Επίσης, αποδίδεται στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Τα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ.

Η απόκλιση από τους στόχους εξαμήνου κατά 410 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία που αναμένεται να καλυφθεί στους επόμενους μήνες.

Μείωση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 35.668 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.964 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (39.632 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 2,33 δισ. ευρώ, αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.626 εκατ.

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1.505 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (191 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (451 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούνιο 2012 παρουσιάζονται στο ίδιο ύψος με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες σημείωσαν μείωση με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους που παρουσίασαν αύξηση (σε καθαρή βάση) κατά 2,15 δισ. ευρώ ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI).