Αναμνήσεις από τα πρώτα βήματα καταξιωμένων σήμερα ηθοποιών στο σανίδι, στιγμές χαράς και ώρες δοκιμασίας ξυπνά το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, ύστερα από 37 χρόνια σιωπής.

Οι προετοιμασίες για την αυριανή εκδήλωση τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. Κάποιοι από τους ηθοποιούς, όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Γιάννης Βογιατζής και η Ρένη Πιττακή, ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους ενθυμούμενοι τις δεκαετίες του ’50, του ’60 ή του ’70 όταν ως νέοι ηθοποιοί δοκιμάζονταν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου σε σκηνοθεσίες δημιουργών, όπως ο Κάρολος Κουν.

«Ευτυχισμένες στιγμές» συμφωνούν. Κι ας μην υπήρχαν πολυτέλειες. Κι ας ήταν τα κοτέτσια, τα παρασκήνιά τους. Πλάι σε μεγάλους δασκάλους του θεάτρου, ακόμη και το κλάμα και η απογοήτευση γινόταν μάθημα.

Ηρωες αρχαίου δράματος, ποιητές και μελωδίες Ραβέλ και Μότσαρτ συνοδεύουν τις αναμνήσεις αυτές. Οι Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ελένη Κοκκίδου θα παρουσιάσουν κείμενα που αγαπούν ή αρμόζουν στην εκδήλωση, δίχως ιδιαίτερες σκηνοθετικές οδηγίες. Τους συνοδεύει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και ο Διονύσης Γραμμένος σε μουσική Ραβέλ και Μότσαρτ.

Κάποτε στα εδώλια του θεάτρου κάθονταν πάνω από 5.000 θεατές για να ακούσουν τους περίφημους Αγώνες Φωνητικής και Ενόργανης Μουσικής στους Πυθικούς Αγώνες. Σήμερα το θέατρο ξαναζωντανεύει καθώς υλοποιήθηκαν οι μελέτες με τη βοήθεια της κίνησης πολιτών Διάζωμα και αμέσως θα προχωρήσει η αναστήλωσή του, η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015 με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.