Ιταλικά κόλπα

Ο ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Γκριμάλντι, ιδιοκτήτης των Μινωικών Γραμμών, απέσυρε το πλοίο «Europa Palace» από τη γραμμή Βενετία – Ηγουμενίτσα – Πάτρα, προκαλώντας προβλήματα στην τουριστική κίνηση. Σχετική ανακοίνωση για την απόφαση του ιταλικού ομίλου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καυτηριάζει την πρωτοβουλία αυτή, που καταφέρει άλλο ένα πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.

Οπως καταγγέλλουν άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, ο όμιλος Γκριμάλντι το τελευταίο διάστημα αποσύρει ελληνικά πλοία από τη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία (ήδη το «Europa Palace» είναι το τρίτο), τα δρομολογεί στη γραμμή Ιταλία – Γαλλία και έτσι δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας για να απασχολεί έναν ελάχιστο αριθμό ελλήνων ναυτικών.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 80 έλληνες ναυτικοί. Καλό το κόλπο…

Φαρμακώθηκαν!

Μετά τις περικοπές στα φάρμακα, οι μεγάλες ξένες φαρμακευτικές εταιρείες τα μαζεύουν σιγά σιγά και περιορίζουν την παρουσία τους στην αγορά ή φεύγουν. Η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb απέλυσε 55 εργαζόμενους. Ιατρικοί επισκέπτες οι περισσότεροι, πλήρωσαν την απόφαση της εταιρείας να ακυρώσει τα σχέδιά της για την προώθηση στην Ελλάδα ενός καινούργιου φαρμάκου, το οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γιατί δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέα φάρμακα.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών υποστηρίζει ότι οι απολύσεις είναι παράνομες αφού αφορούν το 35% του προσωπικού της εταιρείας, την οποία καταγγέλλει ότι ενώ τα προηγούμενα έτη έβγαζε υπερκέρδη, τώρα προχωρεί σε καταχρηστικές ενέργειες.

1.700 ευρώ καθαρά

Στοιχεία για τις μέσες αποδοχές και το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας στη ΔΕΗ έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση της επιχείρησης, επισημαίνοντας πως ο μέσος μισθός (συνολικές καθαρές αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση μαζί με υπερωρίες, αποζημιώσεις εκτός έδρας, βάρδιες, κ.λπ.) διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ.

Επίσης, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, ο μέσος ετήσιος χρόνος διακοπής ανά πελάτη λόγω βλάβης μειώθηκε πέρυσι από τα 121 λεπτά στα 110 λεπτά, ενώ το πλήθος διακοπών ανά 100 χιλιόμετρα δικτύου στη χαμηλή τάση μειώθηκε κατά 12%, από 41 λεπτά το 2010 σε 36 λεπτά το 2011.

Αμυντικές κινήσεις

Σε περαιτέρω μείωση της έκθεσής τους στον δανεισμό χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα προέβησαν οι τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αν και όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) η συνολική διασυνοριακή έκθεση των τραπεζών αυξήθηκε κατά 59 δισ. δολάρια, οι τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα κατά 27,7 δισ. δολάρια, στην Πορτογαλία κατά 12,6 δισ. δολάρια, στην Ισπανία κατά 27 δισ. δολάρια, στην Ιταλία κατά 14,8 δισ. δολάρια, στην Ιρλανδία κατά 54,6 δισ. δολάρια, στην Ουγγαρία κατά 3 δισ. δολάρια και στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες κατά 8,8 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα στην Ελλάδα η έκθεση των ξένων τραπεζών υποχώρησε στα 101 δισ. δολάρια από το υψηλό των 251 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009. Αντίθετα στη Γερμανία, η οποία θεωρείται η πιο ασφαλής οικονομία της ευρωζώνης, ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 239,2 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς σημειώθηκε συνολικά μείωση κατά 626 δισ. δολάρια, με τον διατραπεζικό δανεισμό να υποχωρεί στα 499 δισ. δολάρια.