Ο Ουέσλι Κλαρκ, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ που είχε ηγηθεί των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, είναι πραγματικά πολυάσχολος. Πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα άμισθου συμβούλου του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα για την οικονομία και θέματα ασφαλείας. Είναι επίσης πρόεδρος μιας μεταλλευτικής εταιρείας με έδρα τον Καναδά, η οποία θέλει να εκμεταλλευθεί τα μεγάλα κοιτάσματα άνθρακα στο Δυτικό Κόσοβο – και φυσικά καλοβλέπει τον ορυκτό πλούτο της Ρουμανίας. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, το βράδυ της 13ης Αυγούστου ο Ουέσλι Κλαρκ θα γίνει ο πρώτος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που θα παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό παιχνίδι ριάλιτι για διασημότητες!

Το ριάλιτι του τηλεοπτικού δικτύου NBC θα ονομάζεται «Stars Earn Srtipes» (λογοπαίγνιο με την ονομασία της «αστερόεσσας», «Stars and Stripes»). Με συμπαρουσιάστρια τη Σαμάνθα Χάρις, διάσημη από την εκπομπή «Dancing With the Stars», ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζε επί 99 ημέρες τη Γιουγκοσλαβία, θα παρακολουθεί στο πλαίσιο του παιχνιδιού οκτώ διασημότητες να εκπαιδεύονται ζωντανά από νυν και πρώην μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων για να διαγωνισθούν σε στρατιωτικού στυλ αποστολές που περιλαμβάνουν ρίψεις από ελικόπτερα, αναρριχήσεις με σχοινιά και, βεβαίως, πυρά. Στους πρώτους διαγωνιζομένους περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Ντιν Κέιν, η χρυσή ολυμπιονίκης Πίκαμπο Στριτ και ο πρώην σύζυγος της Σάρα Πέιλιν, ο Τοντ Πέιλιν. Ομως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει ο παρουσιαστής: ο Κλαρκ θα είναι ο πρώτος παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού που έχει τιμηθεί με το Προεδρικό Παράσημο της Τιμής, έχει χριστεί ιππότης και έχει πάρει ένα σωρό στρατιωτικά παράσημα. Οταν το «Νιούζγουικ» τον ρώτησε γιατί δέχθηκε την πρόταση, ο Κλαρκ απάντησε ότι «αυτή η εκπομπή θα τιμήσει όσους υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και προστάτευσαν το έθνος μας» και θα επιτρέψει στο ευρύ κοινό να γνωρίσει καλύτερα «τον εξαιρετικό επαγγελματισμό των ειδικών δυνάμεών μας, τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Αστυνομίας».

Φαίνεται λοιπόν πως μια επιτυχημένη θητεία στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να οδηγήσει παντού – ακόμη και στα ριάλιτι. Ο Κλαρκ έχαιρε της εκτίμησης του προέδρου Μπιλ Κλίντον για τον τρόπο που διεξήγαγε την εκστρατεία στα Βαλκάνια και υπήρξε υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ που διέταξε το 2003 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος – τις πρώτες εβδομάδες σχολίαζε μάλιστα τις επιχειρήσεις από τα πλατό του CNN. Σήμερα λέγεται ότι αντιπροσωπεύει μερικά πολύ ισχυρά αμερικανικά επενδυτικά συμφέροντα, περιλαμβανομένων αυτών του Τζορτζ Σόρος. Αναμένεται ότι θα κάνει σύντομα επιχειρηματικές κινήσεις στη Ρουμανία, στην ενέργεια και στα ορυχεία, στην εντατική γεωργία και την ανάπτυξη υποδομών. Διατηρεί επίσης θαυμάσιες σχέσεις με τον Χασίμ Θάτσι, τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, και θέλει να επιστρέψει στον «τόπο του εγκλήματος». Η μεταλλευτική εταιρεία του, η Envidity, έχει ζητήσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα άνθρακα στο Δυτικό Κόσοβο, που φτάνουν τα 14 εκατ. τόνους.