Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας ανοίγει ο νέος γύρος ανακατατάξεων των ελληνικών τραπεζών που θα συνδυαστεί με την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αναμένεται να ληφθούν άμεσα, ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του Μνημονίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Παράλληλα, σε ώριμη φάση βρίσκεται και η απόφαση του γαλλικού κρατικού ομίλου της Credit Agricole να αποχωρήσει έπειτα από περίπου δέκα χρόνια από την ελληνική τραπεζική αγορά πουλώντας την Εμπορική Τράπεζα. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, οι εξελίξεις σχετικά με τις δύο τράπεζες πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού.

Ηδη οι μνηστήρες και των δύο τραπεζών – που είναι ελληνικές τράπεζες – ετοιμάζονται πυρετωδώς να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης.

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, το μοντέλο που προκρίνεται είναι ο διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να πωλείται σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις για εξαγορά της ΑΤΕ έχουν υποβληθεί προς τον βασικό μέτοχο, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από τη Eurobank. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η πρόταση της Πειραιώς είναι πιο κοντά στις κυβερνητικές προσδοκίες. Η Πειραιώς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΤΕ υποβάλλοντας σχετική πρόταση και στο παρελθόν, όμως οι οικονομικοπολιτικές συνθήκες ήταν τότε διαφορετικές και η πρόταση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς περιμένει ότι με το ξεκίνημα των διαδικασιών πώλησης της ΑΤΕ θα γίνει στόχος επιθέσεων ώστε να αποδυναμωθεί η θέση της στην κούρσα για την απόκτηση της τράπεζας. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο εγώ όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεχόμαστε επιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί όλους στην παρούσα συγκυρία είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος. Στη μακρά πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές προσπάθειες υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης. Στη λίστα αυτή προσθέστε άλλο ένα επεισόδιο, της ομάδας συνεργατών του Reuters. Αξιολογώ ότι μέσα από τις νομικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, θα αποκαλυφθούν και εκείνοι που κρύβονται από πίσω τους. Την υπονόμευση την αντιμετωπίζουμε καίρια και θεσμικά, όπως πρέπει, με νομικές ενέργειες. Αλλά δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι, όπως σας είπα, η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Οσον αφορά την Εμπορική Τράπεζα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γάλλοι ιδιοκτήτες της φέρονται διατεθειμένοι να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίησή της προκειμένου να ξεκινήσουν μετά οι διαδικασίες πώλησής της από καλύτερη θέση. Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον στην Credit Agricole φέρονται να έχουν εκδηλώσει η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank.