Τον περασμένο Αύγουστο, σε μια από τις επισκέψεις του στον προσφυγικό καταυλισμό Ντανταάμπ, ο αμερικανός φωτογράφος Μπρένταν Μπάνον γνώρισε μια δεκαμελή οικογένεια. Επιασε κουβέντα μαζί τους, έμαθε για την καθημερινότητά τους και κάποια στιγμή γέμισε από το παγούρι του ένα ποτήρι με νερό και το πρόσφερε σε ένα από τα αγόρια. Εκείνο ήπιε μια γουλιά κι έδωσε το ποτήρι σε έναν αδελφό του, που το πέρασε με τη σειρά του σ’ έναν άλλο. Οταν ήπιαν όλα τα παιδιά και επέστρεψαν το ποτήρι στον επισκέπτη, είχε ακόμη λίγο νερό μέσα, μήπως διψούσε κι εκείνος.

Ο καταυλισμός Ντανταάμπ, στα σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο. Ο πληθυσμός του αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 30% και σήμερα ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ψυχές. Οι περισσότεροι είναι από τη Σομαλία. Αλλοι έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και άλλοι από την ξηρασία, που είναι η χειρότερη των εξήντα τελευταίων ετών. Οκτώ ανθρωπιστικές οργανώσεις δουλεύουν στην περιοχή, ανάμεσά τους η Oxfam και η Save the Children. Και αυτή την εβδομάδα απηύθυναν μια δραματική έκκληση: η κατάσταση είναι τραγική, οι σκηνές διαλύονται από το εχθρικό κλίμα, πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα 30.000 νέα καταφύγια, το νερό είναι λιγοστό και υπάρχει κίνδυνος χολέρας, οι προμήθειες φτάνουν μονάχα για δύο μήνες. Συνολικά χρειάζονται 25 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά οι στρόφιγγες έχουν κλείσει, ο ανεπτυγμένος κόσμος περνά κρίση και έχει τους δικούς του φτωχούς να φροντίσει.

Δεν ξέρω γιατί έγραψα αυτό το σημείωμα τέτοιες μέρες και σε έναν τέτοιο χώρο όπου συνήθως σχολιάζεται η ελληνική επικαιρότητα. Και είναι αλήθεια ότι θα είχε κανείς πολλά να πει για την άρνηση του βασανιστικά σιωπηλού Ανδρέα Λοβέρδου να συμμετάσχει στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ ή για τις ανησυχίες του στιγμιαίου υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου στο twitter. Αλλά, να, για κάποιον λόγο μού κόλλησε αυτή η ιστορία με τα παιδιά και το παγούρι, είδα και τις φωτογραφίες του Μπάνον και κάπως μου ήρθε, συμπαθάτε με, και καλό Σαββατοκύριακο.