Εκατό χρόνια κλείνουν το Σάββατο από τη γέννηση του μεγάλου αμερικανού τραγουδοποιού Γούντι Γκάθρι. «Ηταν ο τελευταίος στην παράδοση των μεγάλων ευρωπαίων τροβαδούρων και ο πρώτος πανκ ροκ τραγουδιστής – τραγουδοποιός» είπε τις προάλλες η θυγατέρα του, η Νόρα Γκάθρι.

Ο Γούντι Γκάθρι είναι ο «πατέρας» των τραγουδιών διαμαρτυρίας, ο τροβαδούρος των απελπισμένων της ζωής και ένας κομμουνιστής που είχε γράψει στην κιθάρα του «αυτό το μηχάνημα σκοτώνει φασίστες» και καταδιώχθηκε από το FBI. Αφησε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που συνοψίζεται στο τραγούδι «This Land is Your Land», αυτή η γη είναι η δική σου γη, που είναι κάτι σαν ο εναλλακτικός εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Ανήμερα την επέτειο των γενεθλίων του – γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1912 – θα πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ στην Οκεμα της Οκλαχόμα όπου γεννήθηκε, ο γιος του, ο Αρλο Γκάθρι, θα παίξει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, εκδηλώσεις θα γίνουν στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τομ Μορέλο θα του αποτίσουν φόρο τιμής. «Ρίχνεις μια πέτρα στο νερό και παρατηρείς τους κυματισμούς» λέει η Νόρα στον Εντ Βάλιαμι του βρετανικού «Γκάρντιαν». «Βλέπω αυτούς τους ανθρώπους να τραγουδούν αυτά τα τραγούδια… Καθένας τους βλέπει τον Γούντι μέσα από τα δικά του μάτια… Αλλά ο Σπρίνγκστιν, ο Μορέλο, ο Τζον Φόγκερτι, ταιριάζουν στη μεγάλη εικόνα».

Ο Γούντι Γκάθρι ήταν κομμουνιστής, όμως η Νόρα, η οποία φροντίζει το αρχείο του πατέρα της με τις επιστολές, τα σκίτσα, τα ημερολόγια κ.λπ., επιμένει πως δεν ήταν μέλος του ΚΚ των ΗΠΑ, πως δεν θα μπορούσε να αντέξει «μέσα στον ζουρλομανδύα ενός κόμματος». Τον αποκαλεί «commonist, όχι communist», εξηγώντας πως ασχολούνταν με τους απλούς ανθρώπους και δεν ήταν κομμουνιστής με την έννοια ότι ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ηθελε αντίθετα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση για να διορθώσει τα πράγματα, εξηγεί, είχε μάλιστα τραγουδήσει την προσπάθεια για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Η Νόρα Γκάθρι, η οποία είναι σήμερα παντρεμένη με έναν γερμανό παρουσιαστή, λέει πως ο πατέρας της «έσπαζε τα πλαίσια στα οποία βάζουν οι άνθρωποι αυτά που βλέπουν και ξέρουν. Αν δει κανείς τα τραγούδια του με αλφαβητική σειρά, ένα τραγούδι για έναν ανθρακωρύχο υπάρχει δίπλα σε ένα παιδικό τραγούδι και αυτό δίπλα σε ένα τραγούδι που είναι σχεδόν πορνογραφικό! Το θέμα του ήταν πόσο πολύ μπορούσε να απλώσει τα χέρια του. Αγαπούσε από τις πόρνες έως τους παπάδες». Τα παιδιά του; «Εντάξει, δεν ήταν συνηθισμένος πατέρας. Ομως πόσοι άνθρωποι έχουν έναν πατέρα που τους έγραψε 600 τραγούδια; Γέμισε το κεφάλι μου με μεγάλες ιδέες. Δεν έπαιζε μπέιζμπολ μαζί μας, αλλά μου έδωσε πράγματα να σκέφτομαι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ποτέ δεν τα εξάντλησα, αλλά τι ταξίδι!».