Αμέσως μετά τη συνεργασία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν.

» Ο υπουργός Εργασίας άνοιξε έναν νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε με ειλικρινείς προθέσεις.

» Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών σε 'λευκό χαρτί' και εφ' όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος.

» Αποδεχθήκαμε την πρόταση της ΓΣΕΕ για συμβασιοποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ με μια ελεύθερη και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

» Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό 'Πάθαμε και Μάθαμε'.

» Στις επικείμενες συναντήσεις η οπτική προσέγγισης της ΕΣΕΕ στο μισθολογικό κόστος τόσο της κλαδικής, όσο και της ΕΓΣΣΕ, θα είναι η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και πάγωμα των μισθών για μια τριετία».

ΓΣΕΒΕΕ: Δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει πρέπει και να μπορεί για τα εργασιακά

«Δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος. Στη συνάντηση, η Ομοσπονδία έθεσε ως βάση του διαλόγου για τα εργασιακά τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6%.

Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Βρούτσης μιλώντας στην Βουλή στη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις τόνισε πως θεωρεί «το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συλλογική αυτονομία τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Και πρόσθεσε πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων». 

Πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

Την ίδια ώρα, επιστολή με αντικείμενο την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΕ στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, ζητά διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από