Ενα μικρό μυστήριο τύλιγε τα τελευταία χρόνια τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - για την ακρίβεια, την απουσία του από τη συγγραφική δημιουργία και τον δημόσιο βίο. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι απλώς μεγάλωσε - είναι πια 85 ετών - και δεν έχει δύναμη και όρεξη για μεγάλη δραστηριότητα, άλλοι πάλι αναζητούσαν πιο περίπλοκα σενάρια - και υπήρχαν και εκείνοι που κάθε τόσο διέδιδαν φήμες ότι πεθαίνει ή και ότι πέθανε.
Ακριβώς για να μην πέφτει άλλο θύμα τέτοιων φημών, ο αδελφός του νομπελίστα συγγραφέα, Χάιμε Γκαρσία Μάρκες, αποφάσισε να πει σε όλους τι ακριβώς συμβαίνει. «Εχει προβλήματα με τη μνήμη του. Καμιά φορά κλαίω γιατί αισθάνομαι σαν να τον χάνω», είπε. Και το αποσαφήνισε λέγοντας ότι ο Γκαμπριέλ πάσχει από γεροντική άνοια.
«Η οικογένειά μας έχει ιστορικό άνοιας. Ο Γκαμπριέλ εμφάνισε πρόωρα τα συμπτώματά της λόγω του καρκίνου που τον έφερε σχεδόν στο κατώφλι του θανάτου», υποστηρίζει. «Η χημειοθεραπεία έσωσε τη ζωή του, ωστόσο κατέστρεψε πολλούς νευρώνες, κύτταρα και άμυνες επιταχύνοντας τη διαδικασία. Αλλά διατηρεί το χιούμορ, το κέφι και τον ενθουσιασμό που τον χαρακτήριζαν πάντα».
Ο συγγραφέας βιβλίων που έγιναν διάσημα, όπως «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» και «Εκατό χρόνια μοναξιάς», εμφάνισε καρκίνο στους λεμφαδένες το 1999, αλλά τον αντιμετώπισε με θεραπεία. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο δεύτερος τόμος της αυτοβιογραφίας του δεν θα γραφτεί ποτέ. Κι ας λεγόταν «Ζω για να τη διηγούμαι»...
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από