«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για την Φινλανδία. Όμως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», είπε η Ουρπιλάινεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kauppalehti.

«Η συλλογική ευθύνη για τα χρέη (. . .) και τους (οικονομικούς) κινδύνους των άλλων χωρών δεν είναι κάτι που προετοιμαζόμαστε» να αναλάβουμε, συνέχισε.

Η Ουρπιλάινεν παραδέχθηκε σε μια συνέντευξή της στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat που δημοσιεύθηκε χθες ότι η Φινλανδία, μια από τις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης το αξιόχρεο των οποίων συνεχίζει να αξιολογείται με τριπλό Α, διατηρεί «μια σκληρή γραμμή» σε ό,τι αφορά τον δανεισμό άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

«Είμαστε εποικοδομητικοί κι επιθυμούμε να επιλύσουμε την κρίση, όμως δεν επιθυμούμε αυτό να γίνει χωρίς να υπάρχουν όροι», είχε επισημάνει.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Ισπανία για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.